Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Od 15. februara 2021. nova pomoć države za radnike
Nova pomoć države (foto: EshanaPhoro / Shutterstock)
Nova pomoć države (foto: EshanaPhoro / Shutterstock)

Od 15. februara 2021. nova pomoć države za radnike

Nova pomoć države očekuje se posle 15. februara 2021. kada će, najverovatnije, Vlada Srbije doneti dodatni paket pomoći privredi.

Uoči Nove godine zvanično je najavljivano da bi privreda mogla da očekuje novu državnu pomoć, a malo ko je verovao da bi to mogla da budu direktna novčana davanja za svakog radnika, objavio je Blic. I dok je većina privrednika verovala da bi se ovoga puta podrška odnosila na najugroženije sektore, najnovija informacija je da do Sretenja stiže „paket“ koji je privreda do sada najviše pozdravljala.

Nova pomoć države biće namenjena kompanijama, privredi, preduzetnicima, malim, srednjim, pa i velikim preduzećima, što je oko 1.052.000 ljudi koji su obuhvaćeni tim sistemom.

Najverovatnije je da će pomoć biti u vidu isplate dva ili tri puta po pola minimalca.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se trenutno rade poslednje analize kako bi novac bio usmeren na pravi način, odnosno kako bi se pomoglo svima kojima je to potrebno. Dodao je i da su javne finansije Srbije stabilne i da ima dovoljno prostora da se obezbede sredstva za novi paket pomoći.

Dakle, preduzeća bi mogla da očekuju pomoć u vidu 32.000 dinara po zaposlenom za dva meseca ili oko 48.000 dinara za tri meseca. Novi uvećani minimalac, koji važi za ovu godinu, iznosi oko 32.000 dinara.

Sada je samo pitanje da li će novčana pomoć biti ista i za male i za velike privrednike jer u prethodnim paketima mera, nije deljena linearno. Pitanje je i kakvi će biti uslovi, a znamo da je i u prvom i u drugom krugu, uslov bio da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika, i to tri meseca nakon dobijanja poslednje minimalne zarade.

Ono što je izvesno jeste da će biti i pomoći za najugroženije sektore: hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike…

Pomoć države do sada – oko šest milijardi evra

Novinari Blica podsećaju da je ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida 19 iznosila 700 milijardi dinara, odnosno šest milijardi evra. To je oko 12,7 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda.

Prvi paket mera bio je vredan 5,1 milijardu evra i podrazumevao je isplatu pomoći u visini tri minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru, odnosno subvencije 50 odsto minimalne zarade za tri meseca velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

Svim preduzetnicima, paušalcima, malim preduzećima, država je uplatila tri minimalne zarade za svakog zaposlenog, odnosno nešto više od 90.000 dinara ili oko 750 evra.

Drugi paket mera podrške privredi donet je krajem jula i on je bio „težak“ 66 milijardi dinara. Tada su isplaćene dve rate od po 60 odsto minimalne zarade, a na dva minimalca iz ovog paketa mogli su da računaju i privredni subjekti osnovani tokom pandemijske krize.

Uslov za dobijanje državne pomoći i u prvom i u drugom krugu bio je da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tri meseca nakon dobijanja poslednje minimalne zarade.

4 komentari

  1. To ko radi a ko neradi dali i oni dobijaju pomoc ili ce pasu travu mada nema pao sneg.

  2. Jadni nezaposleni vise godina na birou,bili tehnoloski visak,penzija izmice,niko ih nece.Korona im je spas-da odu.Sa preko 33 g staza…

  3. Ko je zbriso blago njemu. Ko bre da se ženi i stvara porodicu u zemlji u kojoj si na STAND BAY više od decenije u potrazi za poslom? Banana država. Prvi-AL OD POZADI. Imamo li perspektivu? Nemamo. Tri decenije nas jašu i kurta i murta.Da li je moguće da smo slepi kod očiju? Prodajemo se za sendvič ko prostitutke. Rijaliti program uživo. Niko nije pošteđen. Samo na fali tih 30 €. Dovoljno za po konopče. Kakav pizdarija narode moj. Užasno.

  4. Kako mislite – Svim preduzetnicima, paušalcima, malim preduzećima, država je uplatila tri minimalne zarade za svakog zaposlenog, odnosno nešto više od 90.000 dinara ili oko 750 evra.????? Kao paušalac dobio sam jedva oko 35000