Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Tribina „Beograd za početnike“: One su vladale Srbijom (ONLINE)
Tribina "Beograd za početnike": One su vladale Srbijom (ONLINE)
Tribina "Beograd za početnike": One su vladale Srbijom

Tribina „Beograd za početnike“: One su vladale Srbijom (ONLINE)

Tribina „One su vladale Srbijom“ biće održana u online formatu u petak, 29. januara 2021. od 19.00, u okviru ciklusa „Beograd za početnike“.

Istoričar Dejan Ristić i Smiljana Popov, autorka TV serijala „Beograd za početnike“ pričaće o ženama koje su vladale Srbijom 19. veka, a o kojima se skoro ništa ne zna.

Reč je o suprugama narodnih vođa i srpskih vladara tokom čitavog XIX stoleća. Ko su zapravo bile Jelena, Ljubica, Persida, Julija, Natalija, Draginja? Zašto smo te velike i značajne žene osudili na istorijski zaborav? Zašto je naše sagledavanje sopstvene prošlosti dominantno „muško“?DuB - vinjeta: Online program

Moderatorka i njen gost pokušaće da odgovore na pitanje: šta znamo o ženama koje su vladale Srbijom 19. veka; u čemu se ogleda njihovo istorijsko nasleđe; kakva je zaista bila njihova uloga u strogo patrijarhalnom srpskom društvu; kako su se nosile sa neverstvom i vanbračnom decom svojih muževa…

Na Facebook stranici Centra za kulturu Grocka poslušajte odgovore na pitanja u vezi sa privatnim životima ovih značajnih žena, ali i sa njihovom državničkom, društvenom i drugom javnom delatnošću.

Organizatori tribine su Centar za kulturu Grocka i „Beograd za početnike“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.