Naslovna » BG servis » Vikend u Beogradu, 16. i 17. januar 2021.
Vikend u Beogradu: Knez Mihailova (foto: Nemanja Nikolić)
Vikend u Beogradu: Knez Mihailova (foto: Nemanja Nikolić)

Vikend u Beogradu, 16. i 17. januar 2021.

Od početka zime, ovo će biti najhladniji vikend u Beogradu. Iz Kine stiže milion doza vakcine „Sinofarm“, a punktovi za vakcinaciju uskoro će biti spremni.

Dobrovoljno davanje krvi

Sve akcije dobrovoljnog davanja krvi tokom radne nedelje i vikendom u Beogradu i celoj Srbiji objavljujemo na OVOM LINKU.

Bez struje i bez vode

Bez struje i vode će biti stanari u nekoliko ulica u Beogradu (što planski, što zbog kvarova).

Spisak za subotu objavili smo OVDE.

U nedelju nema planiranih isključenja struje i vode, ali zbog kvara na vodovodnoj mreži do 15.00 bez vode će biti stanari u Rastka Petrovića 11 i Save Maškovića 5 na Voždovcu.

Izmene u saobraćaju

Na OVOM LINKU smo objavili sve aktuelne izmene u saobraćaju i na linijama javnog gradskog prevoza tokom januara 2021.

Vikend u Beogradu – vesti

Nedelja, 17. januar 2021.

»»» Zbog povoljnije epidemiološke situacije pojedine zdravstvene ustanove su izašle iz kovid sistema, među njima i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, a direktor Zoran Bašcarević kaže da ta ustanova od ponedeljka ulazi u redovan rad sa non kovid pacijentima. On je za RTS rekao da je Institut „Banjica“ po treći put izašao iz kovid sistema i da su poslednje pacijente obolele od kovid-19 ispratili u sredu.

»»» Predstavnici Udruženja radnika na internetu pozvani su u ponedeljak na sastanak u Vladu Srbije. Predstavnike tog udruženja u ponedeljak u 15.00 primiće premijerka Ana Brnabić.

Subota, 16. januar 2021.

»»» Danas je u centru Beograda održan protest frilensera, a razlog je što je država odlučila da im retroaktivno naplati porez za poslednjih pet godina, kao i što je vlast ostala nema na njihove zahteve da sednu za pregovarački sto. U toku protesta, premijerka Ana Brnabić pozvala ih je da se sastanu u ponedeljak, kom će prisustvovati ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

»»» Kovid režim rada danas će obustaviti Institut za reumatologiju Srbije koji će se, nakon dezinfekcije, u narednim danima ponovo početi da zbrinjava svoje pacijente. U redovan režim rada od sutra se vraća i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, ali će u početku primati samo hitne slučajeve.

»»» Danas je u Jabučkoj ulici u opštini Palilula otvoren Dnevni centar za prihvat beskućnika.

»»» Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović pozvala je danas nadležne organe i sve učesnike u javnom životu da usvoje kodeks o pravima građana na internetu, kojim bi se preporučila pravila ponašanja učesnika u toj sferi u cilju zaštite prava građana, a posebno dece, od govora mržnje i diskriminacije po bilo kom osnovu, saopštio je Zaštinik građana. Stojanovićeva, takođe, od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal traži da preduzme radnje iz svoje nadležnosti radi krivičnog gonjenja lica za koja postoji osnov sumnje da je izvršilo krivično delo rasne i druge diskriminacije iz člana 387 Krivičnog zakonika.

»»» Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas pre podne na aerodromu „Nikola Tesla“ avion Air Serbia kojim je iz Kine dopremljeno milion doza vakcine kompanije „Sinofarm“.

»»» U toku je petnaestodnevna javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha u Beogradu, a gradske vlasti su pozvale sve Beograđane da učestvuju u raspravi i daju svoje predloge.

»»» Grad Beograd će za starije osobe koje žive same ili se teže kreću obezbediti besplatan prevoz do 17 predloženih punktova na kojima će se obavljati vakcinacija. Pored Sajma, predloženi su još SC „Šumice“, SC „Vračar“, UK „Vuk Karadžić“, SC „Lazarevac“…

»»» Svi građani Srbije posedovaće jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kojem će se nalaziti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima i njihovim lekarima u svakom trenutku. Na taj način povezani zdravstveni sistem biće transparentniji, efikasniji i kvalitetniji, a uštede u budžetu koje se na ovaj način ostvare, biće upotrebljene za zdravstvenu infrastrukturu i plate zaposlenih, a sve to biće omogućeno nakon što je juče Vlada Srbije odlučila da formira Koordinaciono telo za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu.

»»» Udruženje Vikimedija Srbije iz Beograda učestvuje u takmičenju dodavanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku „#1Lib1Ref“ (jedan bibliotekar, jedna referenca), koje će trajati do 5. februara povodom jubileja, 20 godina Vikipedije. Takmičenje se odvija u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom zajednicom Republike Srpske, a osim bibliotekara, mogu da se priključe svi zainteresovani pojedinci.

»»» Poreska uprava će tokom naredne sedmice, od 18. do 25. januara, svim preduzetnicima – paušalcima dostaviti elektronska rešenja o utvrđenim poreskim obavezama za 2021. godinu. U saopštenju se precizira da je Poreska uprava uradila obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2021. godinu, za vlasnike samostalne delatnosti koji se paušalno oporezuju.

Korisni linkovi

»»» Događaje u Beogradu i online programe pogledajte na OVOM LINKU. Ako vam pundravci ne daju mira i ako vam nije zima preporučujemo: klizanje na nekoliko mesta u gradu i Karavan zimnice na pijaci „Kalenić“.

»»» Što se tiče kvaliteta vazduha u Beogradu, u subotu ujutru je (bar zvanično) PRIHVATLJIV, po podacima sajtova beoeko.com i IQAir, a u nedelju ujutru je DOBAR.

Vremenska prognoza za 16. i 17. januar 2021.

Iako je pre nedelju dana najavljivana temperatura oko -18 stepeni, ovog vikenda nas čekaju dva najhladnija dana od početka zime, ali ne baš tako hladna. Stigao je Arktički vazduh, pa će temperatura u subotu i nedelju ujutru biti oko -5 u Beogradu (u predgrađima i do -7 stepeni), a maksimalna dnevna -1 °C. Tokom oba dana vikenda povremeno će padati sneg. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni.

Biometeorološka prognoza za subotu: Pojačan oprez savetuje se cerebrovaskularnim i srčanim bolesnicima, kao i osobama sa respiratornim tegobama. Moguće meteoropatske reakcije su promenlјivo raspoloženje i glavobolјa, kao i slabija koncentracija. Neophodan je oprez svih učesnika u saobraćaju.

Ako idete van Beograda…

(danubeogradu.rs; N1, Tanjug, Danas, RTS)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.