Naslovna » Izlasci » Festivali » 49. FEST: Povratak u budućnost
49. FEST - plakat
49. FEST - plakat

49. FEST: Povratak u budućnost

Predstojeći, 49. Međunarodni filmski festival – FEST, održaće se od 7. do 16. maja 2021, u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF).

Zbog loše epidemiološke situacije, FEST neće biti održan početkom aprila, već je termin pomeren na (za sada!) početak maja 2021.

Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Direktor CEBEF-a Damir Handanović je izjavio da je CEBEF uprkos teškim trenucima sa kojima se ceo svet suočio, ostao istrajan u nameri da svojoj vernoj publici prikaže najnovija ostvarenja savremene kinematografije. Istakao je da je od velikog značaja za Beograd održavanje ovakvog kulturnog događaja u vremenima kada je u većini zemalja Evrope na snazi potpuna blokada.

– S posebnom pažnjom selektovan, ovogodišnji festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svetske kinematografije u sedam programskih celina, koje će publika moći da pogleda u bioskopskim salama Sava centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx-a. Posebno nam je značajno što će sledeća godina biti u znaku 50. FEST-a, a u susret jubileju ove godine FEST-ova publika imaće prilike da na velikom platnu Sava centra pogleda kultne filmove koji su obeležili prethodne edicije festivala u okviru programa FEST-ovih 50 – zaključio je Handanović.

Damir Handanović predstavlja 49. FEST (foto: Dušan Milenković)
Damir Handanović predstavlja 49. FEST (foto: Dušan Milenković)

Na svečanom zatvaranju FEST-a, u udarnom terminu u Sava centru, premijerno u Srbiji biće prikazana nova, premontirana verzija filma „Kum 3“ legendarnog reditelja Frensisa Forda Kopole, nastala povodom tridesetogodišnjice od prvog prikazivanja ovog ostvarenja.

Poslednje poglavlje sage o porodici Korleone dobilo je i nov naziv: „Kum, Epilog: Smrt Majkla Korleonea“ (The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone), kojim Kopola odaje počast piscu i scenaristi Mariju Puzu, a uključuje naslov koji su prvobitno namenili za treći deo „Kuma“. Za potrebe nove verzije, Kopola je napravio nov početak i kraj filma, i prepakovao određene scene, kadrove i muziku.

Međunarodni filmski festival – FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih aktuelnih mera bezbednosti.

Program i informacije o prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival – FEST objavićemo uskoro. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.