Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Stig Laršon – Čovek koji se igrao vatrom
Novi filmovi u bioskopima: Stig Laršon - Čovek koji se igrao vatrom
Novi filmovi u bioskopima: Stig Laršon - Čovek koji se igrao vatrom

Novi filmovi u bioskopima: Stig Laršon – Čovek koji se igrao vatrom

Uzbudljiv dokumentarni film „Stig Laršon – Čovek koji se igrao vatrom“ prikazivaće se u domaćim bioskopima od 4. februara 2021.

Trilogija „Milenijum“ i njena glavna junakinja Lizbet Salander su neizostavni deo pop kulture. Ali, u ovom dokumentarcu otkriva se da Lizbet Salander nije baš u popunosti stvar fikcije njenog pisca Stiga Laršona.

Videćemo da je jednim delom inspirisana manje poznatom Laršonovom stranom – njegovim radom na razotkrivanju korena i pozadine radikalne desnice i fašističkih grupa unutar švedskih političkih pokreta.

Pre nego što su njegovi radovi stekli planetarnu slavu, Stig Laršon je bio istraživački novinar koji je pratio profilisanje belih nacionalističkih grupa i vladinih pokreta koji su doprineli njihovom uzdizanju u savremenoj Švedskoj.

Velika inteligencija, upornost, visoki profesionalni standardi, kao i sklonost ka neurednom životu su samo neke paralele autora i junakinje. Ovaj film baca novu svetlost na prerano preminulog kultnog autora čije su knjige prodate u desetinama miliona primeraka širom sveta.

Originalni naslov i prevod na srpski: Mannen som lekte med elden / Stig Laršon – Čovek koji se igrao vatrom. Početak prikazivanja filma: 4. februar 2021. Dužina trajanja filma: 99 minuta. Država i godina proizvodnje: Švedska / 2019. Žanr: dokumentarni film. Festivali: Sandens, Slobodna zona. Pojavljivanja: Emil Almén, Johan Eriksson, Magnus Höqqvist. Reditelj: Henrik Georgsson.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.