Naslovna » Izlasci » Muzika » Novi spot » Pesma i spot „Negujmo srpski jezik“
Pesma i spot "Negujmo srpski jezik" dece iz dijaspore (foto: Pixabay)
Pesma i spot "Negujmo srpski jezik" dece iz dijaspore (foto: Pixabay)

Pesma i spot „Negujmo srpski jezik“

Pesma i spot „Negujmo srpski jezik“ dece iz dijaspore objavljena je u susret manifestaciji Svesrpski dečji sabor u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Pesma i spot nastali su u saradnji sa Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije i dece iz Srpskih dopunskih škola u Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Danskoj i Republici Srpskoj.

– Pesma „Negujmo srpski jezik“, koja će biti sastavni deo ovogodišnjeg Svesrpskog dečjeg Sabora, nastala je u okviru projekta „Deca – Srbiji“. Ovaj projekat okupio je srpsku decu iz regiona i dijaspore, udruženu u horskom pevanju sa vršnjacima iz Srbije. U vreme pandemije COVID-19, kada su zatvorene škole u Evropi i regionu, pedesetoro dece sa nastavnicima srpskih dopunskih škola u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, na online probama pripremali su pesmu „Negujmo srpski jezik“. Zajedničkim muziciranjem i pevanjem skrenuli su pažnju na značaj povezanosti regiona i dijaspore sa maticom Srbijom, kroz dragoceno učenje jezika – istakla je Aleksandra Stanković iz Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije.

Tekst je napisao Branko Stevanović a melodiju komponovala Leontina Vukomanović.

Pesma će biti emitovana (ili izvedena) na Svesrpskom dečjem saboru, koji organizuju Dečji kulturni centar Beograd i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Jedan od povoda za nastanak manifestacije Svesrpski dečji sabor je obeležavanje Dana sveslovenske pismenosti – Dan Svetih Ćirila i Metodija, pa se sabor zvanično otvara svake godine 24. maja, koncertom u čast proslave ovog praznika u sali „Donka Špiček“ u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Ako epidemiološka situacija bude povoljnija, u DKCB-u će se okupiti deca iz dijaspore i regiona u maju 2021. godine.

Ukoliko to ne bude moguće, druženje dece iz Srbije i njihovih vršnjaka iz dijaspore nastaviće se kroz online susrete, kreativne radionice i umetničko-obrazovne programe u cilju razvijanja osećaja pripadnosti zemlji matici kod dece u dijaspori i rasejanju i upoznavanja vrednosti sopstvenog kulturnog nasleđa. (danubeogradu.rs)