Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograda od 11. marta 2021.
Izložbe u Kulturnom centru Beograda (Lazar Leković, Dunja Jung)
Izložbe u Kulturnom centru Beograda (Lazar Leković, Dunja Jung)

Izložbe u Kulturnom centru Beograda od 11. marta 2021.

Od 11. marta (u 12.00) do 15. aprila 2021, tri nove izložbe biće otvorene u Kulturnom centru Beograda, a ulaz je kao i do sada – besplatan.

Zbog loše epidemiološke situacije neće biti priređeno zvanično otvaranje. Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i praznicima, od 12.00 do 20.00.

Galerija Arget: Aleksandra Leković i Lazar Leković – Drugi pogled

  • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
  • 11. mart – 15. april 2021.
Izložbe u KCB: Aleksandra Leković
Aleksandra Leković

U 20. sezoni fotografske Galerije Artget, u kojoj umetnički direktori i direktorke Galerije u prethodnoj deceniji po jednom selektovanom izložbom re-mapiraju domaću scenu, Aleksandar Kelić predstavlja dvoje umetnika, Aleksandru Leković i Lazara Lekovića, koji u zajedničkom projektu Drugi pogled portretu pristupaju s naizgled nepomirljivo suprotstavljenih pozicija.

Pristup Aleksandre Leković je dokumentaristički. Njeni iskreni portreti nastaju u prostorijama Saveza za slepe i slabovide u trenucima dok članovi uče da savlađuju prostor i obavljaju osnovne životne radnje, prevazilazeći svoja ograničenja.

Modeli na portretima Lazara Lekovića su vizuelni umetnici i fotografi, koje snima analognom tehnikom i specifičnom intervencijom na radovima (uklanjanjem dela portreta na kojima se nalaze oči, deo nosa i čela) posmatraču oduzima „prvu zonu interesa“ – oči portretisanog, ali mu dodatno otkriva okruženje u kome se portetisani nalazi.

Odsustvo pogleda portretisane osobe je jedna od vezivnih tačaka njihovog rada, što kod posmatrača u prvom trenutku izaziva nelagodu, zato što se uobičajena percepcija portreta, kao i pri realnom susretu, zasniva na pokušaju da do željenih informacija o osobi dopremo pogledom u njene oči.

Likovna galerija: Danja Tekić, Milan Kulić i Vaštag Vendel – Pulsar

  • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
  • 11. mart – 15. april 2021.
Izložba u KCB: "Pulsar"
Izložba „Pulsar“

U Likovnoj galeriji otvara se izložba troje autora: Danje Tekić, Milana Kulića i Vaštaga Vendela, pod nazivom Pulsar, koja predstavlja ambijentalnu instalaciju.

… Kaleidoskop čulnih iskušenja, svetlosti i materijalnosti, izdvaja se u naslućenom i definisanom pojmu monade kao agregata harmonije. Osnove ispitane fizičke realnosti jesu i izražajni modaliteti koji za svakog od troje umetnika dopiru iz grafičke umetnosti, iz skulpture kao i iz slikarstva. Zaustavljenost pojmovnih entiteta njihovih dela sačinjava pravce zamišljaja naučno samerljivih rotacija i elektromagnetizma kosmičkih pulsara.

Ogledalska osnova kompaktno unesenih obojenih površina čini viseći predmet izdeljenih kvadrata i trouglova (Danja Tekić) koji je po silikatu prenosno blizak petrifikaciji geološkog uzorka nalik masivnom kamenu (Milan Kulić), ali i modelu – fantazmatski sferičnoj površini viseće kugle – posredujućoj sugestiji kože (Vaštag Vendel).

Međuodnos geometrijskih konstanti (stena, kvadrat/ trougao i kugla) odaje vitalistički pristup arhepojmovima i potenciranje fizičkog i biološkog domašaja, jednako u svojstvima teksture upotrebljenih materijala i statičkih zahteva.

Galerija Podroom: Mika Tanila – Između ploča

  • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
  • 11. mart – 15. april 2021.
Izložba u KCB: Mika Tanika - Između ploča (foto: © Testifilmi)
Mika Tanika – Između ploča (foto: © Testifilmi)

Samostalna izložba Između ploča Mike Tanile pružiće uvid u korpus dela koja se susreću i prožimaju u polju vizuelnih i zvučnih istraživanja, od statusa i izmeštanja medijske slike, do oponašanja medijskog okruženja čovekovog života, njegove povezanosti i raspršenosti.

U prostoru između „ploča“, ograničenom neistraženim odnosima i snagom slika, pokretom i zvukom, odjekom i asocijacijama, nalazi se prva samostalna izložba Mike Tanile u Beogradu.

Filmska galerija: Ljiljana Petrović – Oko kina – filmski kostim

  • Dvorana KCB, foaje (Kolarčeva 6)
  • Do 28. marta 2021.

U Filmskoj galeriji (foaje DKC-a), u toku je izložba kostimografa Ljiljane Petrović koju smo predstavili na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.