Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Klimtova „Dama sa lepezom“ posle sto godina opet u Beču
Klimtova "Dama sa lepezom" (foto: © Markus Guschelbauer / Belvedere, Wien)
Klimtova "Dama sa lepezom" (foto: © Markus Guschelbauer / Belvedere, Wien)

Klimtova „Dama sa lepezom“ posle sto godina opet u Beču

Jedna od dve poslednje skoro dovršene slike Gustava Klimta „Dama sa lepezom“ biće izložena u muzeju Gornji Belvedere u Beču.

Od 25. marta 2021, u okviru prvog dela izložbe biće prikazana „Dama sa lepezom“ zajedno sa drugim nedovršenim ostvarenjima umetnika, dok je drugi deo izložbe posvećen uticaju japanske i kineske umetnosti na Klimtova kasnija dela. Drugi deo postavke biće otvoren početkom oktobra pa do 13. februara 2022. godine.

Pretpostavlja se da slika predstavlja jedan od Klimtovih modela koje je koristio za portrete, a ne poznatu damu iz tadašnjeg bečkog društva koje je Klimt često slikao. Prema najnovijim saznanjima „Dama sa lepezom“ je poslednji put javno izložena u Beču 1920. godine kao pozajmica industrijalca Ervina Belera. Od 20-ih godina 20. veka nalazi se u vlasništvu porodice Beler u Švajcarskoj.

Austrijski kolekcionar Rudolf Leopold je verovatno kupio sliku 50-ih godina prošlog veka. Početkom 90-ih godina slika se pojavljuje u SAD gde je prodata u aukcijskoj kući „Sotheby’s“ za 9,3 miliona evra.

Foto: © Moriz Nähr / ONB/Wien Bildarchiv 94884-E
Foto: © Moriz Nähr / ONB/Wien Bildarchiv 94884-E

Vlasti su tada vodile istragu protiv nepoznatih lica za nezakonit izvoz slike, ali je proces obustavljen zbog nemogućnosti da se otkriju odgovorna lica. Iako sadašnji vlasnik nije bio upoznat sa istorijom vlasništva slike, ovakve pravne okolnosti su sprečavale da delo bude izloženo u Austriji.

Da bi slika bila deo izložbe u muzeju Gornji Belvdere Austrija je odobrila imunitet za vreme trajanja izložbe.

– Navodno je „Dama sa lepezom“ još bila na štafelaju kada je Gustav Klimt umro. Ona umetnički i simbolički predstavlja njegovu poslednju stvaralačku fazu. Drago mi je što je država odobrenjem privremenog imuniteta, doprinela tome da se slika nakon toliko godina javno prikaže u Austriji i bude dostupna široj javnosti“, izjavila je Andrea Majer austrijska državna sekretarka za kulturu. (EuroComm)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.