Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Međunarodni dan borbe protiv epilepsije: Beograd u ljubičastom
Međunarodni dan borbe protiv epilepsije: Beograd u ljubičastom (foto: Pixabay)
Međunarodni dan borbe protiv epilepsije: Beograd u ljubičastom (foto: Pixabay)

Međunarodni dan borbe protiv epilepsije: Beograd u ljubičastom

Večeras, u petak, 26. marta 2021, Beograd će biti u ljubičastoj boji jer se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv epilepsije.

Ljubičastom bojom biće osvetljeni neki od simbola Beograda, kao što su Palata Albanija, fontana na Slaviji, Brankov most i Most na Adi.

Beograd i Srbija na ovaj način šalju poruku podrške obolelima, pridružujući se broju više od sto zemalja u svetu koje obeležavaju „Ljubičasti dan“.

– Osnovni cilj nam je da skrenemo pažnju na probleme obolelih od epilepsije, njihovih porodica, ali i lekara i medicinskog osoblja koji im neumorno pružaju svesrdnu pomoć. Svima poručujemo da nisu sami – rekao je tim povodom gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da zajedno moramo jačati svest o značaju lečenja i pružanju podrške obolelima od epilepsije, njihovim porodicama i medicinskom osoblju koje im pomaže.

– Kao lekar sam imao prilike da se često susrećem sa obolelima od epilepsije i znam koliko je, osim medicinske pomoći i podrške, važna i potpora čitave zajednice. Zato i ovim povodom ponavljam koliko je važna solidarnost koja krasi Beograđane, u šta smo se uverili i u ovom periodu pandemije – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Danas u svetu više od 50 miliona ljudi boluje od epilepsije, još uvek nedovoljno poznate neurološke bolesti. U Evropi od epilepsije boluje oko šest miliona ljudi, a svake godine se dijagnostifikuje oko 300.000 novih slučajeva obolelih. (Beoinfo)