Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Upis učenika u srednju školu preko portala Moja srednja škola
Upis u srednju školu: Moja srednja škola (foto: Pixabay)
Upis u srednju školu: Moja srednja škola (foto: Pixabay)

Upis učenika u srednju školu preko portala Moja srednja škola

Od 12. do 15. aprila 2021. godine biće omogućeno prijavljivanje učenika za polaganje prijemnog ispita za srednje škole – gimnazije i umetničke škole.

Vlada Srbije je saopštila da će roditelji i drugi zakonski zastupnici moći da prijave svoju decu za polaganja prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola elektronskim putem preko portala Moja srednja škola.

Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biće realizovani u srednjim školama od 7. do 16. maja 2021. godine, a roditelji će, po prvi put, uvid u rezultate moći da pogledaju onlajn.

Sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole, kao i upis u srednju školu, ove školske godine će se, takođe prvi put, obavljati putem ovog portala, bez podnošenja ijednog papira.

Umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete (u školi i onlajn), sada će jednim pristupom na portalu mojasrednjaskola.gov.rs moći da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu.

U ovaj jedinstveni projekat, koji podrazumeva unapređenje procesa realizacije završnog ispita i uspostavljanje portala Moja srednja škola, koji građanima omogućava niz elektronskih usluga za upis učenika u srednju školu, Vlada Srbije je uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu do sada uložila više od 49 miliona dinara.

Upis u srednju školu: završni ispit, lista želja, rezultati…

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 23. do 25. juna, a roditelji će imati uvid u preliminarne rezultate tog ispita na pomenutom portalu 27. juna.

Na istom portalu podnosiće se i žalbe na rezultate završnog ispita.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile u papirnom obliku i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem ovog portala, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula.

Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, mogu podneti ovu listu u papirnom obliku u školama 3. i 4. jula.

Roditelji će 11. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi elektronskim putem, koristeći navedeni portal. Povezivanjem sa sistemom zdravstva omogućen je i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Vlada Srbije je prethodne školske godine pristupila digitalizaciji procesa završnog ispita, čime je ceo proces postao transparentniji, znatno je smanjen i broj nastavnika uključenih u proces pregledanja testova, a dešifrovanje testova se od prethodne godine radi elektronski.

Broj nastavnika pregledača po testu je prepolovljen, u odnosu na prethodni period kada su se testovi pregledali u papiru, s obzirom na to da se zatvorena pitanja pregledaju automatski. Proces pripreme, štampanja i pregledanja završnog ispita ove godine biće dodatno unapređen, dodaje se u saopštenju. (Vlada Srbije)

loading...

Jedan komentar

 1. Poštovani ,
  ovoj način prijave je pružio veliku olakšicu prvenstveno roditeljima, kao i vreme potrebno za prikupljanje dokumentacije.
  Međutim postoji i problem, naime škole za talentovanu decu nisu međusobno uskladile termine za ranije odrzavanje prijemnih ispita.Te se na ovaj način vrši diskriminacija prava učenika koji žele da konkurišu npr. u dve škole, konkretno Karlovačka gimnazija i Srednja škola za dizajn ,,Bogdan Šuput“ u Nivom Sadu imaju termine istog dana i u isto vreme 15.04. i 16.04., a ima dece koja su izuzetno talentovana i za jezike i za slikanje i žele da se prijave na prijemni i u jednu i u drugu školu spram svoje liste želja. Ranije testiranje bi trebalo da se obavi od 07.05. do 17.05. te bi u tih 10 dana bilo neophodno da se napravi raspored u kom nema takvih preklapanja.
  Ujedno na e-prijavi preko sajta mojasrednjaskola.gov.rs se ne moze dete prijaviti na dva razlicita mesta. Mislim da bi određeni stručnjaci-programeri i dogovor između škola lako prevazišao ovakve probleme kako se isti ne bi ponovili.
  S poštovanjem,
  Aleksandra Capar-Rodić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.