Naslovna » Izlasci » Festivali » 49. FEST: Šest domaćih filmova i dve manjinske srpske koprodukcije
49. FEST: Zastoj
49. FEST: Zastoj

49. FEST: Šest domaćih filmova i dve manjinske srpske koprodukcije

Šest domaćih filmova i dve manjinske srpske koprodukcije biće prikazane na predstojećem, Međunarodnom filmskom festivalu – 49. FEST-u.

Od 7. do 16. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, u takmičarskom programu manifestacije, publika će moći premijerno da vidi filmove „Oaza“ Ivana Ikića, „Živ čovek“ Olega Novkovića i „Lihvar“ Nemanje Ćeranića.

U selekciji „Fest fokus“ biće prikazano ostvarenje „Prolećna pesma“ Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukca“ Tanje Brzaković, dok će dokumentarni film „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića, o čuvenom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, biti prikazan na svečanom zatvaranju festivala.

Na ovogodišnjem FEST-u biće predstavljeno više od 70 premijernih filmova najnovije svetske kinematografije u sedam programskih celina.

49. FEST: Oaza

49. FEST: Oaza

Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas.

Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom, a kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji.

U glavnim ulogama su Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan.

49. FEST: Živ čovek

49. FEST: Živ čovek

„Živ čovek“ je novi film cenjenog reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković.

Radnja prati nekadašnjeg člana kultnog benda „Sinovi” Igora Đelića-Đelu, koji živi sa ženom Sunčicom, sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno.

U haosu svakodnevice, usled jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje ćerka tinejdžerka, on shvata da želi da promeni svoj život. Odlučuje da počne sve ispočetka, a možda i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti. Međutim, nižu se nepredviđeni događaji koji ga odvode u drugom pravcu.

Uloge tumače Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić…

49. FEST: Lihvar

49. FEST: Lihvar

Film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića, bavi se jednim danom u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna.

Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i kada je naplatio sve glavnice od svojih dužnika, Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ali, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo ga košta.

U glavnim ulogama su Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Branko Vidaković i drugi.

49. FEST: Prolećna pesma

49. FEST: Prolećna pesma

Film „Prolećna pesma“ biće prikazan u selekciji „Fest Fokus“. Rediteljka ovog ostvarenja je Natalija Avramović, koja je pisala i scenario zajedno sa Ljubinkom Stojanović.

Glavni lik u filmu je mlada rediteljka Petra, samohrana majka, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster.

Uloge tumače Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović i drugi.

49. FEST: Prizori iz života džukca

49. FEST: Prizori iz života džukca

Dokumentarno-animirano ostvarenje „Prizori iz života džukca“ rediteljke i scenaristkinje Tanje Brzaković biće prikazan u istoj selekciji, a film kroz sedam prizora prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva, navodeći nas da preispitamo odnos prema njima.

Kombinacijom dokumentarnog materijala, animacije i glumačke interpretacije misli naših junaka, upoznajemo živote između razočarenja i nade, sasvim slične našim.

Za animaciju je bio zadužen Vuk Palibrk, a glasove junacima su dali Jelena Bosanac, Anica Dobra, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović i drugi.

49. FEST: Kreka: Lovac na snove

49. FEST: Kreka

Dokumentarni film „Kreka: Lovac na snove“ prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke, koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu.

Svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti, glumcem Džonijem Depom, rediteljem Berijem Levinsoom, direktorom fotografije Vitorijom Storarom, rediteljem Madžidom Madžidijem, scenaristom Brajanom Helgelandom i mnogim drugim, otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere.

49. FEST: „Zastoj“ i „Potencijalni kandidat“

49. FEST: Potencijalni kandidat
49. FEST: Potencijalni kandidat

U glavnom takmičarskom programu FEST-a naći će se i dve manjinske srpske koprodukcije.

Film „Zastoj“ reditelja Vinka Möderndorfera (Slovenija, Srbija, Severna Makedonija), koji će imati svetsku premijeru na FEST-u, prati dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Nesreća i tragični događaj spajaju ih sudbonosno u jednoj noći i najverovatnije povežu do kraja života.

U središtu radnje filma „Potencijalni kandidat“ Ercana Kesala (Turska, Srbija) je Kemal, koji priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom za gradonačelnika.

***

Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Međunarodni filmski festival – 49. FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih aktuelnih mera bezbednosti.

Informacije o prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival – FEST biće naknadno objavljene.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.