Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Beograd za početnike: Beograd naše mladosti (ONLINE)
Beograd za početnike: Beograd naše mladosti
Beograd za početnike: Beograd naše mladosti

Beograd za početnike: Beograd naše mladosti (ONLINE)

U okviru ciklusa „Beograd za početnike“, u ponedeljak, 19. aprila 2021. od 19.00, biće održan online divan „Beograd naše mladosti“.

Ovaj program zatvoriće manifestaciji Dani Beograda 2021, kojom se obeležavaju dva najznačajnija događaja u istoriji srpske prestonice.

Naime, 16. aprila 878. godine slovensko ime Beograd pomenuto je prvi put u istoriji: u pismu pape Jovana VIII, a 19. aprila 1867. godine knez Mihailo Obrenović dobio je od Turaka ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski.

Razgovor „Beograd naše mladosti“ biće živopisni online vremeplov i ekskluzivna foto-šetnja kroz „zlatno doba“ Beograda – šezdesete, sedamdesete, pa i osamdesete godine prošlog veka kada su Beogradom šetale svetske vedete i zvezde, a Beograd bio Svet, u pravom smislu te reči.

Novi online divan vodi nas u svojevrsnu istoriju privatnog života u prestonici.

Koje su to kafane i knjižare, pijace i parkovi, bioskopi i pozorišta bili kultna beogradska mesta koja se vole i redovno posećuju, koja čine život lepšim? Zašto je šezdesetih godina Beograd odisao naročitom svežinom, a Beograđani disali punim plućima? Zašto Beograd šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka volimo i rado ga se sećamo?

Kako se živelo, gde se izlazilo, šta se slušalo, kako su izgledali beogradski izlozi, šta se na kioscima prodavalo, kakva se moda terala, koje dečije igre se igrale, gde se plesalo, kakvi su se filmovi gledali?…

Kroz priču sa vrsnim poznavaocima starog Beograda i foto kolekcionarima, Brankom Nakaniši i Dragoljubom Gajićem, ali i kroz ekskluzivne fotografije Jovana Đorđevića prošetaće se autorka emisije Smiljana Popov.

Razgovor može da se gleda na YouTube kanalu ili Facebook stranici Centra za kulturu Grocka. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.