Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani slovenačkog filma 2021.
Dani slovenačkog filma 2021.
Dani slovenačkog filma 2021.

Dani slovenačkog filma 2021.

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) će biti održana manifestacija Dani slovenačkog filma 2021, od 26. do 29. aprila. U maju i DSF+.

Inicijativa da se slovenački film prikaže u Beogradu, proizišla je iz potrebe za upoznavanjem savremene slovenačke filmske produkcije i komparacijom sa aktuelnom srpskom filmskom scenom.

Namera organizatora je da svake godine predstave autore i njihova ostvarenja i preko kontakta sa publikom i okruglih stolova, uspostave most za unapređenje saradnje i razumevanja između slovenačkih i srpskih stvaralaca i ljubitelja filma. U smotru je uključena i slovenačka Kinoteka.

Po običaju, jedan slovenački klasik i ove godine biće predstavljen na završnoj večeri Dana slovenačkog filma.

Organizatori su Društvo Slovenaca u Beogradu „Sava“ i Kinoteka.

Dani slovenačkog filma – šesta revija, izazvana pandemijom

Šesta revija Dani slovenačkog filma, po ustaljenom godišnjem redosledu, trebalo je da se održi decembra prošle godine u Jugoslovenskoj kinoteci i da se proširi na Kulturne centre gradova partnera manifestacije.

Ali, svet se preokrenuo, kolaps izazvan pandemijom uništio je svakodnevicu i zatočio najdragoceniju supstancu ljudskog postojanja – kulturu. Kako pobeći iz, sa četiri zida, omeđenih staništa i gde pronaći umetnike i stvaraoce, kada su pozorišta, filmske dvorane, muzeji, galerije, takođe zaključani?

Ni najsnalažljiviji i najiskusniji organizatori nisu u stanju da nađu pravo rešenje za ovo što nas je snašlo. Prešlo se na nove, još nerazrađene komunikacije i prezentacije, pozorišne predstave se prenose na TV kanalima, muzika izvodi po kućama i sa balkona, likovnjaci izlažu u virtuelnom prostoru, a filmski festivali prešli su na onlajn praćenje i proglašavanje pobednika preko zuma.

Nova praksa menja i razbija uvrežene načine okupljanja oko kulturnog događaja, uvodi novu percepciju, prihvatljivu za generacije već duboko zašle u dvadeset prvi vek.

Nostalgija za punim salama, burnim reakcijama, ozarenim licima gledalaca na izlasku iz dvorane, bombastičnim naslovima i kritičkim tekstovima, slavnim gostima i žestokim susretima sa zauvek upamćenim filmskim epopejama, trajno je prošlo vreme.

Tako, sada se navikavamo da nas samo pedesetak može sa maskama da uđe u salu, da prisutne autore i goste držimo na dozvoljenom odstojanju, da se što pre udaljimo posle druge projekcije, bez razgovora i pitanja.

Ali kultura, pozorište, muzeji, filmovi ne smeju da budu na pauzi. Izlaze iz glave i tela stvaralaca i traže primaoce. Teško je odbraniti se od snažnih izazova, ne može im se odoleti.

Kako otvoriti, prošlo-ovogodišnju reviju slovenačkog filma, a ne pomenuti sveže odštampanu monografiju o skupini Laibach, svetski poznatoj grupi i ne prikazati dokumentarac o „okupatorima Evrope“, kako ne otvoriti izložbu fotografija Teodora Lovrenčiča, pisca knjige!? Ili ne prikazati na samom početku film Janija Severa „Antigona – Kako se usuđujemo?“ u kome se u savremenom kostimu interpretira sukob između Kreonta i Antigone, a Slavoj Žižek, umesto antičkog hora komentariše večiti sukob vlasti i naroda!? I zato, izazov je prihvaćen!

Na OVOM LINKU objavili smo repertoar manifestacije Dani slovenačkog filma 2021.

DSF+

Izbor kratkih filmova šestog izdanja manifestacije Dani slovenačkog filma biće prikazan 5. maja u Domu kulture „Studentski grad“.

– Program je posvećen mladim snagama i filmovima koji prikazuju ređe viđene vizure. Kroz 12 kratkometražnih filmova podeljenih u dve celine, program DSF+ predstaviće i filmove poput dobitnika nagrade za najbolji slovenački kratkometražni film – „Delići“ Arona Horvata Botke, neke od radova koji su obišli brojne svetske festivale poput filma „Igra“ Luna Sevnika, kao i neke neotkrivene dragulje na koje bi organizatori želeli da skrenu pažnju – naveo je direktor programa Igor Stanojević.

Ulaz će biti besplatan.

DSF+ (Dom kulture „Studentski grad“)

Sreda, 5. maj 2021. (18.00)

 • APOKALIPSA
  (2020, 4 min.)
  Režija: Tadej Vintar
 • UTAKMICA KOSAČA TRAVE
  (Tekma oskrbnika trave, 2019, 4 min.)
  Režija: Christiaan Humbs-Steinbeck, Caleb Murtagh, Jaka Prosenik
 • POSAO NA STANICI
  (The Station Job, 2018, 8 min.)
  Režija: Sagar Gahatraj
 • I JA VIDIM
  (Tudi jaz vidim, 2019, 16 min.)
  Režija: Lana Bregar
 • TITO, NASER I NEHRU
  (Tito, Nasser & Nehru, 2019, 5 min.)
  Režija: Savyasachi Anju-Prabir, Fayza Harby
 • EMA
  (2020, 5 min.)
  Režija: Sašo Štih
 • IGRAO SAM SE S BETONOM
  (Igral sem se z betonom, 2019, 20 min.)
  Režija: Fabris Šulin

Sreda, 5. maj 2021. (20.00)

 • DA BI ČOVEČANSTVO PREŽIVELO
  (Da bi človeštvo preživelo, 2020, 7 min.)
  Režija: Teja Miholič
 • POSMATRANJE PTICA
  (Birdwatching, 2019, 5 min.)
  Režija: Jan Krevatin
 • IGRA
  (Hra, 2019, 22 min.)
  Režija: Lun Sevnik
 • VEROVATNO TE NIKADA VIŠE NEĆU VIDETI
  (Verjetno te nikoli več ne bom videla, 2017, 15 min.)
  Režija: Mitja Mlakar
 • DELIĆI
  (Delčki, 2020, 15 min.)
  Režija: Áron Horváth Botka

(danubeogradu.rs)