Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » KCB – Koncerti u Galeriji: Muzički program u aprilu 2021.
KCB - Koncerti u Galeriji: Duo Bliss
KCB - Koncerti u Galeriji: Duo Bliss

KCB – Koncerti u Galeriji: Muzički program u aprilu 2021.

Tokom aprila 2021, u okviru ciklusa „Koncerti u Galeriji“ biće održana tri koncerta u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Duo Bliss

Prvog ponedeljka ovog meseca (5. april, 20.00) publika će moći da čuje mlade muzičarke, članice dua Bliss, violinistkinju Bojanu Đolović i pijanistkinju Milicu Predolac.

Trenutno završavaju specijalističke studije kamerne muzike na Akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci, koja je u fokusu njihovog profesionalnog rada. Ansambl Bliss je i pokretač festivala kamerne muzike koji je prvi put održan u Nišu, a potom i u Gornjem Milanovcu.

U Beogradu će izvesti program koji čine dela Arva Perta, Peterisa Vasksa i Maksa Rihtera. Odabrale su kamernu muziku koju odlikuje jasnoća izraza, jednostavnost i prijemčivost, ali koja od izvođača zahteva izuzetnu osetljivost i ekspresivnost, a od slušaoca punu koncentraciju i otvorenost.

Maja Grinal

Sledećeg ponedeljka, 12. aprila od 20.00, multimedijalna autorka i pijanistkinja Maja Grinal, predstaviće svoj projekat „Survivers“ u kome se bavi „problemima deteta u disfunkcionalnoj porodici, njegovim herojskim preživljavanjem i transformacijom iskustva od sputanosti do slobode“.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Muzičku osnovu za ovu dramu čine dela Dmitrija Šostakoviča (tri segmenta iz opera Ledi Magbet Mcenskog okruga aranžiranog za klavir, K. Maganini) kao i dve autorske kompozicije Maje Grimalt i Dejana Škopelje. Saradnici na ovom projektu su Spomenka Milić, Dejan Škopelja, Biljana Milin i Ljiljana Jakšić.

Odabrani za odabrane

Poslednji koncert zakazan je za ponedeljak 26. april (20.00) i prilika je da se proslavi jubilej: 20 godina od prvog koncerta pod nazivom „Odabrani za odabrane“ koji je održan 10. februara 2001. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Kao mala institucija „Odabrani“ su uspeli da se održe i aktivno funkcionišu već 20 godina. Pod ovim imenom je nastupilo više od sto mladih muzičara – pijanista, solo pevača, gudača. Osnivač i selektor programa Odabranih je pijanista, samostalni umetnički saradnik na Katedri za solo pevanje FMU, Vladimir Stojnić.

***

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja COVID-19, a broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen.

Zato je obavezno da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu damjana.njegic@kcb.rs ili telefonom na 011/2622-058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12.00 ili dok se mesta ne popune. Početak koncerata zakazan je za 20.00.

Za sve one koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju događaju, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda nekoliko dana nakon koncerta. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.