Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Prijavljivanje građana za novčanu pomoć države od 28. aprila 2021.
Prijavljivanje građana za novčanu pomoć (foto: Pixabay)
Prijavljivanje građana za novčanu pomoć (foto: Pixabay)

Prijavljivanje građana za novčanu pomoć države od 28. aprila 2021.

U sredu, 28. aprila 2021, počinje prijavljivanje punoletnih građana za novčanu pomoć od dva puta po 30 evra putem portala Uprave za trezor.

Telefonska prijava počinje posle predstojećih praznika, 5. maja, i trajaće do 15. maja. Broj telefona kol-centra naknadno će biti saopšten.

Za ovu vrstu pomoći ne treba da se prijavljuju penzioneri, korisnici socijalne pomoći, niti lica koja su na izdržavanju zatvorske kazne.

Novčana pomoć će prvo biti isplaćena penzionerima, i to 6. maja, dok će korisnici socijalne pomoći i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni pomoć dobiti 7. maja.

Isplata pomoći za ostale građane počeće 12. maja, a očekuje se da će taj proces biti završen u roku od osam dana, do 20. maja.

U trećoj i četvrtoj nedelji maja građani na Kosovu i Metohiji mogu očekivati pomoć države od 100 evra, a 200 evra će biti uplaćeno za one koji tamo žive, a nezaposleni su.

Svi nezaposleni u Srbiji koji su registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje dobiće pomoć od 60 evra, koja će im biti isplaćena u junu.

Drugi deo pomoći od 30 evra biće isplaćen u novembru 2021. godine, a penzioneri će u septembru dobiti po još 50 evra.

Prijavljivanje za novčanu pomoć

Punoletni građani koji imaju važeću ličnu kartu i prijavljeno prebivalište u Srbijii, od 28. aprila mogu da se preko sajta Uprave za trezor počnu prijavljivati za pomoć države.

  • Na sajtu Uprave za trezor potrebno je da se klikne na polje Podnošenje prijave.
  • Ukuca se broj lične karte i naziv banke kod koje je otvoren račun.
  • Građani koji nemaju otvoren račun ni u jednoj banci, treba da u padajućem meniju kliknu na banku preko koje bi želeli da im se isplate pare i u njoj će im biti i otvoren račun.

Pomoć države i preduzetnicima, hotelijerima, auto-prevoznicima…

Danas je počela isplata pomoći za gradske hotele, i to za 294, koliko ih se ukupno prijavilo, a ove nedelje počinje uplata 600 evra po autobusu za sve auto-prevoznike koji su se prijavili.

U ponedeljak, 10. maja, biće uplaćeno i drugih 50 odsto minimalne zarade, što je deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima.

Ukupna vrednost trećeg paketa pomoći je 257 milijardi dinara. Više od milion i 130 hiljada radnika zaposlenih u mikro, malim, srednjim, velikim preduzećima i kod preduzetnika u aprilu već je dobilo 50 odsto minimalne zarade.

(danubeogradu.rs)