Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Studentski kulturni centar – 50 godina od osnivanja
Studentski kulturni centar (SKC) - 50 godina: kamerna muzika (foto: Srđan Veljović / SKC)
Studentski kulturni centar (SKC) - 50 godina: kamerna muzika (foto: Srđan Veljović / SKC)

Studentski kulturni centar – 50 godina od osnivanja

U subotu, 3. aprila 2021, Studentski kulturni centar Beograd (SKC) će obeležiti pedeset godina od osnivanja. Nalazi se u Ulici kralja Milana 48.

Zgrada u kojoj je smešten SKC izgrađena je 1895. godine i bila je poznata kao Oficirski dom. Ustupljena je Beogradskom univerzitetu, posle studentskih protesta 1968. godine. Zgrada je rekonstruisana, a zatim i svečano otvorena 3. aprila 1971, uoči Dana studenata.

Studentski kulturni centar brzo je postao glavno mesto beogradske avangarde preko koga su se proslavili mnogi umetnici.

Samo godinu dana posle osnivanja, pokrenuti su Aprilski susreti sa ciljem prevazilaženja klasičnih granica u umetnosti i okupljanja konceptualnih umetnika iz zemlje, Evrope, pa i sveta. Ovaj festival proširenih i novih medija, sa prekidima održava se i u drugoj deceniji 21. veka.

Tokom devedesetih ispred SKC-a nalazila se „pijaca“ na kojoj su se prodavala piratska muzička izdanja – diskovi i kasete, ali i berza starih ploča. Bašta SKC-a mogla je (i može) da primi do dve hiljade posetilaca i bila je omiljeno beogradsko mesto za sve programe u letnjem periodu, kada je otvoren i art kafe.

Foto: Srđan Veljović / SKC
Foto: Srđan Veljović / SKC

Koncerti, izložbe, alternativne predstave, tribine, čuveni Međunarodni salon stripa i drugi sadržaji, od 2000. godine potpomognuti su pokretanjem Radio SKC-a (ugašen 2006).

U poslednjih nekoliko godina, što zbog teške finansijske situacije, što zbog pandemije COVID-19, programi SKC-a su svedeni na minimum.

Pre šest godina, objavili smo tekst našeg nekadašnjeg kolumniste Darka Kalezića „SKC – kreativni buntovnici napred, ostali stoj“ koji možete pročitati na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.