Naslovna » Blog » BG Puzzle » SKC: Kreativni buntovnici napred – ostali stoj!
SKC

SKC: Kreativni buntovnici napred – ostali stoj!

Ako te put nanese na ugao Ulice kralja Milana i Resavske, zastani, osvrni se i pogledaj prelepo zdanje Studentskog kulturnog centra (SKC).

Ovu zgradu projektovali su znameniti srpski dvorski arhitekta Jovan Ilkić i Milorad Ruvidić 1895. za potrebe tadašnjeg Oficirskog doma, koji je bio stecište vojnog establišmenta.

Pod neobičnim krovom okupljali su se i političari, predstavnici plemstva, ali i tada bogate građanske klase i tu susretali, sudarali i mirili svoje različitosti.

Draga, zaverenici i Udbaši

U Divanhani, prostoriji kružnog oblika u kuli na prvom spratu – gde je danas smešten Marketing SKC-a – kraljica Draga Obrenović divanila je sa svojim domaćim i stranim uglednim gostima.

Nije ni sanjala da u ovoj zgradi oficiri – zaverenici kuju plan za atentat na nju i Aleksandra – kraljevski par Obrenović.

Pre nego što je 1968. godine u posleratnoj Jugoslaviji predata na upravu Beogradskom univerzitetu, bila je i Dom Udbe u kome su se samo za probranu publiku, decu udbaša, prikazivali filmovi sa Zapada i organizovale prve rokenrol igranke.

Nova deca

Posle legendarnih protesta u kojima je sa državnog vrha odlučeno da su studenti ipak u pravu, postao je mesto okupljanja naprednih akademaca.

Nova deca tu su oslobodila kreativni duh unoseći na javnu scenu u svim umetničkim pravcima nove poglede i sveže ideje suprotne vladajućoj masovnoj kulturi.

Alternativni pogledi

I danas u Galeriji, Srećnoj galeriji, V.I.P.Art galeriji, Cirkus galeriji i najnovijoj Art@Art galeriji, kao i u Velikoj sali, Klubu SKC-a (DNK), Happy centru i popularnoj Bašti održavaju se izložbe, koncerti, pozorišni programi kabaretskog tipa, performansi, audio-vizuelne instalacije jačajući alternativne poglede, i okupljajući nove mlade i mlade duhom željne da se suprotstave dominantnim umetničkim pravcima.

Ako poseduješ kreativni bunt, SKC je pravo mesto gde ćeš da ga ispoljiš i upoznaš slične sebi.

Ako li takvog duha nemaš, svejedno svrati u ovo kultno mesto, pogledaj neke od programa, popij najjevtinije piće u gradu – i sigurno ćeš ovde ponovo doći. ♦

Sve priče Darka Kalezića!

»»»» Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.