Naslovna » Izlasci » Festivali » 22. Guitar Art Festival – Digital Revolution
Guitar Art Festival: 40 Fingers (foto: © Simone Di Luca)
Guitar Art Festival: 40 Fingers (foto: © Simone Di Luca)

22. Guitar Art Festival – Digital Revolution

Od 1. do 5. juna 2021. u Beogradu će biti održan 22. Guitar Art Festival – međunarodni festival gitare – pod sloganom „Digital Revolution“.

Guitar Art Festival i Dom omladine Beograda šalju signal i slave gitaru kroz osam koncerata klasične, pop i rok muzike i drugim pratećim programom festivala.

Ovo je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznat festival, koji nosi titulu jednog od pet najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu. Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Guitar Art Festival: 40 Fingers, Stefanovski, talenti Srbije…

Guitar Art Festival: Vlatko Stefanovski
Guitar Art Festival: Vlatko Stefanovski

Dugo iščekivani koncert popularne gitarske supergrupe 40 Fingers otvara Guitar Art Festival 1. juna u Kombank dvorani. Muzičari sa nestrpljenjem očekuju nastup pred beogradskom publikom, koji je do sada tri puta bio odložen.

Novi muzičko-scenski spektakl italijanskog gitarskog kvarteta, „Guitar Rhapsody“, predstaviće poznatu filmsku muziku, autorske pesme, a potom sledi energičan deo sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Proslavljeni gitarista Vlatko Stefanovski je redovan gost i deo Guitar Art Festivala. Ovog puta, na koncertu 3. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda, pridružiće mu se specijalan gost Vukašin Marković, pevač i trombonista, sa kojim će izvesti popularne gitarske numere u posebnim aranžmanima.

Posebno mesto u programskoj šemi festivala ove godine zauzimaju najveći talenti Srbije.

Festival želi da podrži i promoviše gitarske virtuoze, da ih predstavi svetu i pomogne da započnu uspešne međunarodne karijere.

Koncerte će održati:

  • Vuk Vukajlović, mladi gitarista, pobednik takmičenja „Virtuoz V4+“, koje već šest godina postoji u Mađarskoj i koje promoviše mlade talente klasične muzike;
  • Nikola Jelačić, virtuoz beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti;
  • Amalija Miler, princeza šestožičanog instrumenta, koja izvodi koncert sa gudačkim orkestrom Macris, pod vođstvom maestra Predraga Goste.

Koncerte klasične muzike na Guitar Art festivalu održaće i vrhunski gitaristi među kojima su: Ruben Betenkurt iz Portugala, Tal Hurvic iz Izraela i Julija Trinšok iz Nemačke.

Guitar Art Festival: Simfonijski orkestar RTS
Guitar Art Festival: Simfonijski orkestar RTS

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 5. jun na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine i svetsku premijeru koncerta „Recuerdos de Belgrado„, nemačkog kompozitora Hoakin Klerča, koji je koncert za gitaru i simfonijiski orkestar posvetio beogradskom Guitar Art Festivalu.

Nastupa Simfonijski orkestar RTS pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko Tamajo iz Austrije, David Martines i Rafael Agire iz Španije.

Guitar Art aplikacija

Novi projekt festivalske produkcije je Guitar art Aplikacija, preko koje će se prenositi deo programa festivala.

Cilj je da se i tako promoviše kultura Srbije, Beograd, mladi talenti, i da se povežu i umreže muzičari, kao i publika širom sveta.

Ulaznice za Guitar Art Festival 2021.

Guitar Art Festival 2021

Za koncert 40 Fingers zamena prošlogodišnjih ulaznica sa cenom i datumom 12. mart 2020. godine (besplatne ulaznice 0,00 dinara se poništavaju) za nove ulaznice biće moguća od ponedeljka, 17. maja u holu Kombank dvorane na Guitar Art pultu i trajaće do srede, 26. maja. Nakon navedenog datuma, zamena neće biti moguća, već eventualna kupovina novih ulaznica, ako za to budu postojali uslovi u skladu sa merama.

Prodaja novih ulaznica po ceni od 1.200 dinara, kao i zamena starih sa cenom i datumom 14. mart 2020. (besplatne ulaznice 0,00 dinara se poništavaju) za koncert „Recuerdos de Belgrado“, biće moguća od ponedeljka, 17. maja na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Ulaznice za koncert Vlatka Stefanovskog biće u prodaji od ponedeljka 17. maja na blagajni Doma omladine Beograda i putem prodajne mreže Tickets.rs po ceni od 2.000 dinara.

Ulaznice za koncerte Guitar Art Klasika, 2. i 4. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda, biće po ceni od 1.000 dinara.

Sve informacije mogu se dobiti putem mejla na office@gaf.rs.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.