Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Bečka parada ponosa – Vienna Pride 2021.
Bečka parada ponosa - Vienna Pride 2021. (foto: © Wiener Linien/Johannes Zinner)
Bečka parada ponosa - Vienna Pride 2021. (foto: © Wiener Linien/Johannes Zinner)

Bečka parada ponosa – Vienna Pride 2021.

Bečka parada ponosa „Vienna Pride 2021“ biće održana od 7. do 20. juna sa različitim i zanimljivim programima širom austrijske prestonice ali i online.

Vrhunac manifestacije je „Parada duge„, kao podrška prihvatanju i jednakosti za LGBTIQ osobe, koja će biti organizovana 19. juna pod motom „Stay safe, stay proud“. Zbog epidemiološke situacije šetnja duž ulice Ringštrase će se odvijati isključivo peške i na biciklima uz poštovanje svih propisanih mera.

U toku dve nedelje koliko traje manifestacija, zastave duginih boja biće okačene na školama, dok će građani biti pozvani da ukrase svoje prozore i balkone.

Zastave će se takođe vijoriti sa zgrada univerziteta, pozorišta, bečkih bolnica i drugih partnera organizacije, kao i sa bečkih tramvaja tokom juna meseca.

Bečka parada ponosa - Vienna Pride 2021. (foto: © Harry Quan)
Foto: © Harry Quan

Izuzev nekoliko događaja, kao što su „prajd dan“ u zoološkom vrtu Šenbrun, prodaje knjiga, bioskop na otvorenom i organizacija brančeva u znaku parade, veći deo programa će se odvijati online: obilasci muzeja, medicinska predavanja, diskusije i radionice, koncerti koji će se prenositi uživo iz klubova.

„Ovo je 25. parada u Beču, ali je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i dalje legalna. Medicinski nepotrebne operacije kojima se podvrgavaju interseksualna deca i mladi još nisu zabranjene. Homoseksualnim i biseksulanim muškarcima nije dozvoljeno da budu dobrovoljni davaoci krvi. Ovakva diskriminacija u toku zdravstvene krize je potpuno apsurdna. Ovo je pokazatelj da su demonstracije značajne, uprkos uspesima koji su ostvareni poslednjih godina. Pošto savezna vlada odugovlači sa ovim pitanjima na LGBTIQ zajednici je da izađe na ulice i radi na ubeđivanju“, izjavila je An-Sofi Ote, predsedavajuća udruženja lezbejki i homoseksualaca u Austriji „HOSI“.

„Vienna Pride 2021“ se održava uz punu podršku grada Beča.

„Beč je raznobojan i otvoren grad u kojem poštovanje, raznolikost, jednakost i borba protiv diskriminacije predstavljaju značajne vrednosti i smernice u svim životnim sferama.’Vienna Pride 2021′ je jasan i prepoznatljiv dokaz toga“, izjavio je Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča. (EuroComm)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.