Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Beograd za početnike: Agino brdo – „Od Vinče do gratiniranih palačinki sa Sofijom Loren“
Beograd za početnike: Agino brdo - "Od Vinče do gratiniranih palačinki sa Sofijom Loren"
Beograd za početnike: Agino brdo - "Od Vinče do gratiniranih palačinki sa Sofijom Loren"

Beograd za početnike: Agino brdo – „Od Vinče do gratiniranih palačinki sa Sofijom Loren“

Online razgovor o Aginom brdo, tj. Čarobnom bregu, biće priređen u okviru serijala „Beograd za početnike“, u ponedeljak, 3. maja 2021. od 20.00.

Razgovor može da se prati na YouTube kanalu ili Facebook stranici Centra za kulturu Grocka.

Za ovo je mesto čuveni „čovek sa Meseca“, astronaut Nil Armstrong, svega tri meseca pošto je na isti sleteo, izjavio da je „pogled lepši no sa Meseca“, te se posle svog čuvenog „moon walk“-a ovde uhvatio u srpsko kolo. Jugoslavija je tada bila jedina komunistička zemlja koju su posetili američki astronauti, ali I jedina država u kojoj su na svojoj svetskoj turneji ostali dva dana.

Bio je ovo jedan od najlepših pogleda bivše Jugoslavije, verovali ili ne, ali i jedan od „top ten na svetu“ (kako su ga „krstili“ belosvetski novinari tih 60-ih godina prošlog veka)…DuB - vinjeta: Online program

Jugoslovenska Kalifornija, gde je Tito dovodio Sofiju Loren na gratinirane palačinke, kao i sve belosvetske državnike kad su mu u posetu dolazili, leži na Aginom brdu, zaštićenom arheološkom lokalitetu i kulturnom dobru. Naime Agino brdo, sa kog tako moćno puca pogled, u svojoj utrobi krije brojne i uzbudljive ostatke prve evropske civilizacije – vinčanske kulture, a zatim i brojnih osvajačkih hordi, velikih imperija i osvajača koje su jedna za drugom ovu plodnu zemlju zaposedale i divile se ovom čudesnom pogledu.

Na ovom Čarobnom bregu beogradskom, priča kaže, da je čuveni srpski fizičar i hemičar, Pavle Savić, prvi načelnik Instituta u Vinči, izmerio idealno magnetno polje koje ima blagotvoran efekat na zdravlje. Priča kaže da je Broz poželeo da mu se nađe mesto sa klimom koja ima banjski efekat). Koliko je ovo mesto bilo svedok važne i intrigantne istorije svedoči i pronađena gluva soba 90-ih godina prošlog veka…

O arheološkim, istorijskim, kulturološkim, geopolitičkim, ali I gasstronomskim tajnama Čarobnog brega beogradskog, tj. beogradske Kalifornije, od vinče do gratiniranih palačainki sa Sofijom Loren pripoveda se tokom novog online razgovora u okviru ciklusa „Beograd za početnike“.

Učesnici:

  • dr Miroslav Kočić, arheolog;
  • Zorica Atić, istoričarka umetnosti, direktorka Centra za kulturu Grocka;
  • Smiljana Popov, autorka naučno-popularnog serijala „Beograd za početnike“ i
  • gosti iznenađenja, neobično „obični“ Beograđani.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.