Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Beograd za početnike: Noćna šetnja kroz 10 srpskih muzeja
Beograd za početnike: Manifestacija Muzeji za 10 - Vojni muzej, stalna postavka
Beograd za početnike: Manifestacija Muzeji za 10 - Vojni muzej, stalna postavka

Beograd za početnike: Noćna šetnja kroz 10 srpskih muzeja

Novi online divan „Beograd za početnike“ pod nazivom „Noćna šetnja kroz 10 srpskih muzeja“ biće održan u okviru manifestacije „Muzeji za 10“.

Novo i sveže muzejsko iskustvo biće održano u sredu, 19. maja 2021. od 20.00, na YouTube kanalu ili Facebook stranici Centra za kulturu Grocka.

Koje je to najvrednije srpsko, a svetsko kulturno-istorijsko blago koje čuvaju domaći muzeji. Šta je ono što svako od nas treba da vidi, kao deo lične, a opšte kulture? Šta nikako ne smemo da propustimo? U kom muzeju ćemo steći najbolje znanje o nacionalnoj istoriji? Koji muzej obećava najuzbudljivije iskustvo i vremeplov kroz vekove? Šta je najneobičnije otkriće u srpskim muzejima?

– Prošetaćemo kroz deset domaćih muzeja (ali i nekih od najboljih svetskih muzejskih institucija), uz stručno vođenje prof. dr Olivera Tomića, jednog od najvoljenijih srpskih univerzitetskih profesora (po rečima generacija njegovih studenata na više fakulteta). Reč je o profesoru istorije umetnosti čija su predavanja decenijama Događaj-po-sebi, a amfiteatri i učionice dupke puni. Kad budete čuli koliko zanimljivo i lucidno povezuje istoriju umetnosti sa stanjem u savremenom fudbalu npr/novom svetskom poretku ili sa nacionalnom istorijom, biće vam jasno zašto je baš on savršen kustos i vodič za otkrivanje srpskih muzeja. I to za celu porodicu – najavila je Smiljana Popov, autorka serijala „Beograd za početnike“.

– Domaći muzeji kriju toliko reprezentativno i dragoceno kulturno-istorijsko blago, kog, nažalost, često nismo svesni. Zato čim otputujemo u beli svet, hitamo da vidimo njihove muzeje, dok naše nedovoljno poznajemo i vrednujemo. Posle ove emisije, sigurna sam da ćemo svi početi malo više da istražujemo i upoznajemo, a samim tim i volimo kulturnu baštinu Srbije. Pogotovo što se i sam divan održava u svojevrsnom muzeju narodnog neimarstva i srpskog života kroz vekova, u čudesnoj Rančićevoj kući s kraja 18. veka, zaštićenom spomeniku culture, u kojoj stanuje Centar za kulturu Grocka – dodala je Popov.

(danubeogradu.rs)