Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Beograd za početnike: Srpske Jovanke Orleanke – Misterije žena vitezova u srednjovekovnoj Srbiji
Beograd za početnike: Srpske Jovanke Orleanke (foto: Brankica Vujadinov)
Beograd za početnike: Srpske Jovanke Orleanke (foto: Brankica Vujadinov)

Beograd za početnike: Srpske Jovanke Orleanke – Misterije žena vitezova u srednjovekovnoj Srbiji

Online razgovor pod nazivom „Srpske Jovanke Orleanke“ biće priređen u okviru serijala „Beograd za početnike“, u sredu, 12. maja 2021. od 20.00.

O ženama vitezovima sačuvano je vrlo malo podataka u srednjovekovnoj Evropi, a Jovanka Orleanka gotovo je usamljeni izuzetak.

I dok za tu neustrašivu, tragično stradalu francusku heroinu, nema pouzdanih podataka da je nosila vitešku opremu, najvažniji srpski srednjovekovni zakon, Dušanov zakonik iz 1349. godine dokazuje da su žene u Srbiji mogle posedovati vitešku opremu, što je vrlo neobično za čitavu Evropu.

A to, priznaćete, menja našu uobičajenu predstavu žene u bukagijama patrijarhata, i pruža pošteniju i verniju sliku srednjovekovne Srbije.

Zna se da je carica Jelena, žena cara Dušana, često sa njim išla u vojne pohode, a učestvovala je i u radu vrhovnog vojnog saveta, koji je brojao 24 najistaknutije vojskovođe, i donosila političkeb i vojne odluke.

O srpskim Jovankama Orleankama, o ženama vitezovima srednjovekovne Srbije, istražuje Smiljana Popov u novoj epizodi serijala „Beograd za početnike“.

Stručni konsultant i vodič kroz ženski srpski viteški kod je arheolog Marko Aleksić, međunarodno priznat stručnjak za srednjovekovno oružje i srednji vek, autor brojnih naučnih radova, više stotina puta međunarodno citiranih.

Ova epizoda biće emitovana na TV Studio B. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.