Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2021: Glavni takmičarski program
FEST 2021: Ponedeljak
FEST 2021: Ponedeljak

FEST 2021: Glavni takmičarski program

U Glavnom takmičarskom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST 2021, koji se održava od 7. do 16. maja, naći će se 18 filmova iz 12 zemalja.

U organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, FEST 2021 će biti održan u Sava centru, Kombank dvorani, Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade.

Publika će moći da vidi tri domaća ostvarenja: „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića, „Živ čovek“ reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, i film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

FEST 2021: Zora
FEST 2021: Zora

Umetnički direktor festivala, Jugoslav Pantelić, govorio je o filmovima u Glavnom takmičarskom programu:

– Nije mali broj onih autora koje FEST-ova publika pamti, i čiji filmovi su se, ne tako davno, takođe takmičili na festivalu. Među povratnicima su Dalibor Matanić, koji se ove godine vraća sa filmom „Zora„, grčki reditelj Argiris Papadimitropulos, koji je pre samo tri godine na FEST-u nagrađen Beogradskim pobednikom za najbolji scenario za film „Toplotni udar„, a ove godine se u Beograd vraća sa filmom „Ponedeljak„. Takođe, veliko mi je zadovoljstvo što naša gošća od pre par godina, Suzana Nikjareli, koja je bila prisutna sa filmom „Niko, 1988“ ove godine dolazi sa filmom „Gospođica Marks„, koji će nas upoznati sa zanimljivim delom života Elenor, ćerke Karla Marksa. „Enfant Terrible“ je briljantan nemački film koji je zaslužio čistu desetku, a tretira jednu vrlo zahtevnu temu – život Rajnera Vernera Fazbindera. To je film koji zaista preporučujem, da se nikako ne propusti.

»»» Ovde preuzmite program 49. FEST-a! (146 downloads)

FEST 2021: Filmovi sa svih meridijana

Čovek koji je prodao svoju kožu (foto: FEST promo)
Čovek koji je prodao svoju kožu (foto: FEST promo)

U glavnom takmičarskom programu naći će se i jedan od kandidata za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja – tuniski film „Čovek koji je prodao svoju kožu„, koji za glavnog junaka ima Sama Alija, mladog, osećajnog i impulsivnog Sirijca, koji je napustio svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. U filmu koji je režirala Kaouther Ben Hania, jednu od glavnih uloga tumači i čuvena Monika Belucci, gošća otvaranja FEST-a 2017. godine.

Mađarska rediteljka Lili Horvát je 2016. gostovala sa filmom „Dete srede“, a sada će na programu FEST-a biti prikazano njeno najnovije ostvarenje „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme“ o neurohirurgu Marti koja se zaljubljuje, ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom.

Danilo Šerbedžija je na FEST-u 2017. predstavio svoj film „Oslobođenje Skoplja“ sa ocem Radetom u glavnoj ulozi, a sada na festival stiže njegov nagrađivani film „Tereza37„, u kome 37-godišnja splićanka Tereza preispituje svoj rutinski brak i menja život, u duhu novostečene slobode.

Na FEST-u će biti prikazan i film „Deca sunca“ slavnog reditelja Madžida Madžidija, jednog od najznačajnijih imena iranske i svetske kinematografije, u kome dvanaestogodišnji Ali i njegova tri drugara rade male poslove i sitne zločine da bi preživeli i podržali svoje porodice.

Publika će moći da pogleda i flmove „Noć kraljeva“ francuskog reditelja Philippea Lacôtea, o mladiću poslatom u zatvor usred Obale Slonovače, argentinski film „Lovac“ reditelja Marca Bergera koji govori o problemu seksualne manipulacije i eksploatacije među tinejdžerima, američku komediju „Palm Springs“ o odnosu bezbrižnog Najlsa i nevoljne deveruša Sare, italijansko ostvarenje „Tamna bajka“ (Damiano i Fabio D’Innocenzo) o atmosferi otuđenosti u malom porodičnom predgrađu na periferiji Rima, i ostvarenje „Za decu“ nemačke rediteljke Barbare Ot o stalnoj borbi junaka za troje dece i ženu koju još uvek voli.

Ukratko o domaćim filmovima

Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas, a njegova radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama.

Živ čovek“ je novi film cenjenog reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković. Radnja prati nekadašnjeg člana kultnog benda „Sinovi“ Igora Đelića-Đelu, u interpretaciji Nikole Đurička, koji shvata da želi da promeni svoj život i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti.

Film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića, bavi se jednim danom u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji.

Uz ova ostvarenja, u Glavnom takmičarskom programu naći će se i dve srpske manjinske koprodukcije: film „Zastoj“ reditelja Vinka Möderndorfera (Slovenija, Srbija, Severna Makedonija), koji će imati svetsku premijeru na FEST-u, prati dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, dok je u središtu radnje filma „Potencijalni kandidat“ Ercana Kesala (Turska, Srbija) Kemal, koji priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom za gradonačelnika.

Ulaznice

FEST 2021: Gospođica Marks
FEST 2021: Gospođica Marks

Ulaznice su u prodaji na blagajnama dvorana, dok se karte za projekcije u Sava centru, Kombank dvorani i Domu omladine Beograda mogu nabaviti i online, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima.

Karte u Sava centru su u prodaji na blagajni na Ulazu B (iz Ulice Vladimira Popovića), a radno vreme blagajne je 10.00 do 19.00 svakog dana. Radno vreme blagajne Kombank dvorane je svakog radnog dana od 12.30 do 22.00, a vikendom od 9.00 do 22.00. U Domu omladine Beograda karte su u prodaji na blagajni svakog radnog dana od 12.00 do 19.30, a tokom trajanja FEST-a moći će da se kupe pola sata pre prve projekcije, i sve do početka poslednje projekcije u toku dana.

Radno vreme blagajne bioskopa Cineplexx Galerija Belgrade je od 15.00 do 20.00 ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, od 11.00 do 20.00 subotom i nedeljom, dok je sreda neradni dan.

(danubeogradu.rs)