Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2021: Takmičarska selekcija „Fest Fokus“
Fest Fokus: Ribanje i ribarsko prigovaranje
Fest Fokus: Ribanje i ribarsko prigovaranje

FEST 2021: Takmičarska selekcija „Fest Fokus“

U takmičarskoj selekciji „Fest Fokus“ 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST 2021, moći će da se pogleda 14 filmova iz sedam zemalja.

U ovoj selekciji, čije filmove odlikuje hrabar filmski izraz i izbor teme, biće prikazana i dva domaća ostvarenja: dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukca“ Tanje Brzaković“ i „Prolećna pesma“ Natalije Avramović.

Žiri u selekciji „FEST Fokus“ čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević.

Fest Fokus: Ribanje, Dohvati nebo i Sanremo

Fest Fokus: Sanremo
Sanremo

Iz zemalja bivše Jugoslavije dolaze tri ostvarenja.

Film „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ hrvatskog reditelja MIana Trenca smešten je u 16. vek i govori o pesniku i plemiću Petru Hektoroviću i njegovim danima na moru u društvu dvojice ribara, sanjarenju i prisećanju na tragične mladalačke ljubavi. Glumačku ekipu predvode legendarni Rade Šerbedžija, ovogodišnji dobitnik počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, i Leon Lučev, koji će biti gosti 49. FEST-a.

Drama „Dohvati nebo“ crnogorskog reditelja Milutina Darića prati sredovečnog Milutina čija se životna harmonija ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću i ostane nepokretna.

Slovenački film „Sanremo“ reditelja Miroslava Mandića tematizuje ljubav dvoje ljudi u staračkom domu, koji obole od demencije i svaki susret doživljaju kao da se vide prvi put.

Fest Fokus: Američki filmovi

Fest Fokus: Crock Of Gold
Crock Of Gold

Festivalska publika će u selekciji FEST Fokus moći da pogleda šest filmova iz SAD.

Reditelj Džulijen Templ je 2001. godine bio gost FEST-a kada je predstavljao film „Prljavština i bes“ o kultnom pank bendu Sex Pistols, a ovom prilikom će se pred auditorijumom naći još jedan njegov dokumentarac sa muzičkom temom – „Crock Of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan“ o pevaču i frontmenu irskog sastava The Pogues.

Horor ostvarenje „Moje srce kuca kad mu ti kažeš“ Džonatana Kuartasa dobio je Specijalno priznanje žirija za fotografiju na filmskom festivalu Trajbeka 2020. godine, a radnja prati Dvajta i njegovu sestru Džesi koji se suočavaju sa misterioznom bolešću njihovog brata Tomasa.

Drama „Surogat“ Džeremija Herša govori o izazovima i moralnim dilemama koje surogat-roditeljstvo donosi za troje prijatelja, dok se komedija „Večera u Americi“ Adama Rehmajera bavi odnosom pank rokera Sajmona i ekscentrične Pati u sumornom predgrađu američkog srednjeg zapada.

Vodim te sa sobom“ je američko-meksički film rediteljke Hajdi Iving, o kuvaru Ivanu koji donosi tešku odluku da pređe preko granice, obećavajući sinu i novootkrivenoj ljubavi da će se vratiti u Meksiko.

Dokumentarni film „Iznad vrha„, koji se planinarenjem bavi kroz prizmu spiritualnosti, režirao je Aleksandar Jović.

Fest Fokus: Bez izbora, Tiket, Polje maka

Fest Fokus: Polje maka
Polje maka

Iranska kinematografija će u „FEST fokusu“ biti zastupljena sa dva ostvarenja: u filmu „Bez izbora“ reditelja Reze Dormišijana još jednom u ovoj selekciji tematizuje surogat-roditeljstvo, kroz slučaj beskućnice u procesu protiv lekara.

Drama „Tiket“ Morteze Faršbafa prati Davuda, pasioniranog kockara fokusiranog na sportsko klađenje, koji svu zaradu troši u onlajn kladionicama, i nada se da će mu utakmica Srbija-Kostarika na Svetskom prvenstvu promeniti život.

Rumunski film „Polje maka“ oslikava borbu mladog rumunskog policajca Kristija, koji pokušava da nađe ravnotežu između identiteta čoveka koji radi u mačo hijerarhijskom okruženju i identiteta homoseksualne osobe koja privatno pokušava da zadrži samo za sebe.

***

FEST 2021 će biti održan od 7. do 16. maja u u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, a publika će ove filmove moći da gleda u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade.

»»» Ovde preuzmite program 49. FEST-a! (137 downloads)

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.