Naslovna » Izlasci » Izložbe » RK Kluz: 53. Majska izložba ULUPUDS-a – „Uvid 21“
53. Majska izložba ULUPUDS-a: Tonka Alujević
53. Majska izložba ULUPUDS-a: Tonka Alujević

RK Kluz: 53. Majska izložba ULUPUDS-a – „Uvid 21“

Od 27. maja (19.00) do 13. juna 2021. u nekadašnjoj Robnoj kući Kluz (Resavska 34) biće otvorena 53. Majska izložba ULUPUDS-a sa temom „Uvid 21“.

Tema je osmišljena kao završna etapa i meta – vizura trilogije izložbi koja je inicirana sa „Udahom“, kao primarnim životnim impulsom, koja je potom razrađena „Umetničkim prevratom“ u buntovnom, eruptivnom stadijumu, a sada predstavlja opsežnu dubinsku analizu stanja i doživljaja neposredno pred, tokom i na zalasku epidemijskog dejstva.

Glavni program obuhvata ostvarenja 105 umetnika iz različitih sfera primenjenih umetnosti.

Nametnuta izolacija i zanemarena socijalizacija dovode do uprizorenja raznorodnih preispitivanja stvarnosti, kao i kreiranja mikro konstelacija. Dolazi do izražaja elastična i kreativna priroda umetnika, koja im omogućava ne samo da se adaptiraju na nove uslove, već i da istaknu značenje kolektivnih iskustava.

Umetnici promišljeno odražavaju ofanzivne i defanzivne manevre koje preduzimaju da bi se izborili sa konsekvencama aktuelnih životnih okolnosti. Stičemo uvid u suptilne psihološke konfiguracije. Kompleksna doživljajna polifonija radova aludira na pobuđivanje empatije.

53. Majska izložba ULUPUDS-a: A. Kelić - Povratak 2021.
53. Majska izložba ULUPUDS-a: A. Kelić – Povratak 2021.

Fotografija očevidno dominira u ovogodišnjoj izložbenoj postavci.

Preovlađujući misaoni konstrukti kreću se u opsegu degradacije ljudskosti. Domen arhitekture pokriva 6 projekata kreativnih intervencija u mikroambijentalnim višenamenskim celinama. Regionalni program obuhvata diverzifikovane kritičke i introspektivne radove šest umetnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne gore. Odabrana su četiri video rada umetnica koje koriste video radove kao medijum intimnosti i kontemplacije.

U okviru pratećih manifestacija 53. Majske izložbe održaće se izložba dobitnice Velike nagrade 52. Majske izložbe, Marine Kocareve Ranisavljev u Galeriji Singidunum, Mini simpozijum, multimedijalna predavanja, filmske projekcije i prezentacije.

Izložba može da se pogleda radnim danima od 11.00 do 19.00. (danubeogradu.rs)

3 komentari

  1. Konsatacija ispod fotografije, da fotografija dominira ovom izlozbom nije tacna!

  2. Majska izlozba je veoma interesantna, u zanimljivom prostoru, zamerka je jedino osvetljenje!
    Prikaz u ovom clanku uopste nije adekvatan dozivljaju celokupne izlozbe!

  3. Svuda, u svim novinama….. prikaz sa 53. Majske izlozbe ilustruju samo ove dve fotografije! Neverovatno. Godisnja izlozba clanova ULUPUDS-a sa najbolje ziziranim radovima zasluzuje daleko bolji prikaz nekoga ko zna kako to treba uraditi. Ovako sturi prikazi sa preuzetim fotosima iz drugog medija ne prikazuje trud i umece najboljih primenjenih umetnika Srbije. Da se pise o estradi, tada se to radi svim srcem i dusom….. a sta je sa vizuelnom umetnoscu. To je vise nego sramno.