Naslovna » BG svaštara » TV i online program » SEAS 2021: cargo-partner, Airbus i Air Serbia na zajedničkom panelu o avijaciji
SEAS 2021: Regionalni panel o avijaciji
SEAS 2021: Regionalni panel o avijaciji

SEAS 2021: cargo-partner, Airbus i Air Serbia na zajedničkom panelu o avijaciji

Istočnoevropski samit avijacije SEAS (The Southeast Europe Aviation Summit), koji se organizuje od 2018, biće održan 18. i 19. maja u online formatu.

SEAS 2021, kao jedan je od najznačajnijih skupova o avijaciji u regionu, okupiće 42 govornika iz oblasti avio-industrije iz celog sveta, a tradicionalno će se baviti komercijalnim i vojnim aspektima industrije.

Tokom dva dana, sa ukupno 15 sati programa, moći će da se prati 37 diskusija i prezentacija, sa nekoliko ekskluzivnih predstavljanja. SEAS 2021 se emituje iz studija, a oba dana konferencije se mogu pratiti potpuno besplatno.

Događaj će se baviti mnogim značajnim i zanimljivim temama, novinama i pitanjima, uključujući i panel diskusiju u kojoj će učestvovati predstavnici kompanija cargo-partner, Airbus i Air Serbia.

Biće predstavljen niz zanimljivosti, poput načina konverzije putničkih aviona u teretne pod uticajem okolnosti izazvanih virusom korona i povećanom potrebom za alternativnim rešenjima prevoza robe u novim uslovima.

Panel „Avio-prevoz čini da se stvari dese“ baviće se, između ostalog, novom normalnošću kargo prevoznika u najinteresantnijoj i najzahtevnijoj godini njihovih profesionalnih života.

Biće predstavljeno stanje u avio-industriji, iskustva u suočavanju sa novim izazovima i radu u novim okolnostima, pažnja će biti posvećena i posledicama pandemije po avio-saobraćaj, manjku teretnih aviona i konverziji putničkih u teretne, pitanjima snabdevanja gorivom, disproporcijama ponude i tražnje, cenama i ekonomskim uslovima, rezultatima u 2020. godini i planovima, e-tržištem, Bregzitom, ali i izazovima koje donosi transport osetljivog tereta, kao što su vakcine, testovi, reagensi.

Tražiće se i odgovor na pitanje da li je aerodrom u Budimpešti novo čvorište u avio-transportu i o strategijama, kratkoročnim i dugoročnim planovima.

SEAS 2021: Regionalni panel o avijaciji

Avio-prevoznici sada fokus stavljaju na prevoz tereta, suočeni s nemogućnošću ljudi da putuju kao što su to činili pre pandemije, ali i zbog ogromnog porasta tražnje za prevozom robe jer je e-tržište doživelo enormni skok.

Samo u 2020. cargo-partner je zabeležio promet od milijardu evra, uz rast količine tereta od 5% u periodu 2019-2020, dok je učešće avio-prevoza sa 45% u 2019. dostiglo 55% u 2020, a u junu 2020. zabeležen je rekord od 22 milijarde poseta onlajn prodavnicama.

Aerodromi usmereni na prevoz tereta doživeće, kako se ocenjuje, dalji rast, ali se očekuje rast, doduše mnogo sporiji, i u putničkom saobraćaju, uporedo s rastom broja vakcinisanih. Očekuje se da će poslovna putovanja i dalje stagnirati, ali da će rasti potreba za teretnim avionima, posebno onima koji prevoze osetljivu robu za farmaceutsku industriju, a koji omogućavaju čuvanje na temperaturama i do -70 stepeni Celzijusa koristeći termove gelove ili suvi led.

Kako je tema konverzije putničkih aviona u teretne (P2F – Passengers to freight) postala aktuelna sa početkom pandemije i ukidanjem putničkih letova, očekuje se da će privući dosta pažnje, kao i informacija da je Airbus početkom prošle godine plasirao poseban teretni avion Beluga XL, te da postoje ideje da se avioni pretvore u barove i restorane.DuB - vinjeta: Online program

Govoriće se i o nužnosti da se reaguje brzo i efikasno, da tereti, čije su količine narasle, budu dostavljeni što brže i što bliže krajnjim korisnicima, promenama usmerenim na rad od kuće, novim centrima za reagovanja u hitnim situacijama, nalaženju fleksibilnih aletrnativa pomorskom i železničkom transportu usled neravnoteže u transportnoj opremi. Sem toga, govoriće se i o promenama koje je doneo Bregzit jer je UK sada posebna carinska zona, van Evropske unije.

Učesnici panela „Avio-prevoz čini da se stvari dese“ su Veselin Đorđević, direktor Kargo operacija u AirSerbia, Džon Skeli, direktor razvoja u Airbusu, i Džo Fajks, korporativni direktor odeljenja za avionski transport u cargo-partneru. Početak jednočasovnog panela je u utorak, 18. maja 2021. od 12.55.

Svi zainteresovani će moći da prate konferenciju besplatno, bez registracije, na stranici www.seas.rs.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.