Naslovna » Izlasci » Festivali » Šesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam: ŠesTO čulo
Šesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam: ŠesTO čulo
Šesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam: ŠesTO čulo

Šesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam: ŠesTO čulo

Šesto izdanje festivala Dok’n’Ritam, pod parolom „ŠesTO čulo“, biće održano od 8. do 11. juna 2021. u Domu kulture „Studentski grad“.

Posvećeno je velikanima domaće i regionalne muzičke scene koji su nas napustili u periodu između dva festivala.

Misija festivala Dok’n’Ritam jeste afirmacija podvrste muzičkog dokumentarnog filma koja, posebno ove godine, uključuje i buđenje odgovornosti prema delima i stvaraocima, očuvanje muzike i njenih dokumenata.

Intro dan Dok’n’Ritam festivala biće organizovan u ponedeljak, 7. juna.

– Vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja se svet u kom smo dosad živeli. Naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom imaju ograničene funkcije zbog čega šesto čulo (p)ostaje čulo suštine. Njegovim receptorima brže ćemo i preciznije prepoznavati prave vrednosti i učestvovati u afirmaciji novih stvaralaca. Dok’n’Ritam čuva najznačajnije muzičke priče, i vodi nas u „novo normalno“ sa jasnom slikom o sopstvenoj DNK – poručuje umetnička direktorka i osnivač festivala Sandra Rančić.

Dok’n’Ritam 6: Premijerni filmovi i programske celine

Ove godine, publika će imati priliku da pogleda dvadeset filmova – dve svetske premijere i jednu regionalnu, a neki filmovi će biti prikazani prvi put u Srbiji.

U takmičarskom programu gledaćemo filmove o Tomažu Pengovu, Kirilu Džajkovskom, romskom orkestru koji priprema koncert sa svetski poznatim sastavom Culture Shock, zatim o „Ocu Balkan beatsa“ u Evropi, jugoslovenskom izbeglici Robertu Soku, bugarskoj rokenrol sceni, značajnom rok srpskom rok bendu 90-ih, sastavu Love Hunters…

Programska celina „Gradovi kao baze rokenrola“ donosi priču o KST-u, kao i priču o klubovima i sceni Pule, dok ćemo u programu „Severna Makedonija u gostima„, imati prilike da se upoznamo sa dokumentarnim delima sa tog područja, koje nam donosi Skopje Cinema City Film Festival.

U programu „Notabook“ upoznaćemo se sa tri nove muzičke knjige, posvećene Leonardu Koenu, grupi Laibach, reunionu grupe Cream.

Publika će imati priliku da učestvuje u zanimljivim tribinama, pogleda izložbu fotografija sastava Laibach, čiji je autor bivši član grupe. Poseban deo ovog festivala čine program „Posveta“ – muzičkim velikanima koji više nisu sa nama. „Revijalni program“ nam donosi priče o Bili Holidej, Robiju Robertsonu i grupi The Band, Majklu Hačinsu, prerano preminulom lideru sastava INXS.

Filmska ostvarenja na ovogodišnjem programu govore o prekretnicama, povratku korenima, istraživanjima, gradovima kao bazama popularnog zvuka u prošlom vremenu i nekim vrlo uzbudljivim muzičkim žanrovima koji široj javnosti dosada nisu bili poznati.

Na programu su i dva koncerta, od kojih je jedan poseban – sa posvetom velikanima koji su nas napustili između dva izdanja festivala, a drugi je Intro koncert iznenađenja „ŠesTOG čula“.

„Nebeski potpourri 20/21 #The Show Must Go On“ poseban je koncert kojim će se festival zatvoriti: slušaće se poznate pesme naših preminulih velikana, u novom aranžmanu, koji su priredili mladi muzičari. Ova jedinstvena poruka čuvanja nasleđa i nastavljanja započetog puta, postaće novi dokument našeg ritma. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.