Naslovna » Izlasci » Festivali » Svesrpski dečji sabor 2021
Svesrpski dečji sabor 2021
Svesrpski dečji sabor 2021 (ilustracija: deo plakata)

Svesrpski dečji sabor 2021

Festival dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije – Svesrpski dečji sabor 2021 – biće organizovan od 15. do 24. maja 2021, u DKCB-u i online.

Svesrpski dečji sabor postao je već tradicionalna manifestacija koju organizuje Dečji kulturni centar Beograd (DKCB) uz pomoć državnih institucija.

Tom prilikom u Srbiju dolaze deca i mladi iz rasejanja želeći da upoznaju svoju zemlju porekla i njene kulturne tekovine. Boraveći u domovima svojih vršnjaka iz Beograda, deca i mladi upoznaju Srbiju, srpsku istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program.

Iako ove godine manifestacija neće moći da se održi u svom izvornom obliku, nastaviće da neguje prijateljstvo i spaja decu širom sveta kroz online koncerte, kreativne radionice i specijalnu emisiju.

Deca u Srbiji imaće priliku da u DKCB-u (Takovska 8) pogledaju koncert narodnih igara Umetničkog centra „Talija“ u subotu, 15. maja od 11.00, a posle toga da učestvuju u Radionici narodnih igara, Radionici kaligrafije i Horskoj radionici „Svi u glas“.

Naredne subote, 22. maja od 10.00, biće održana Radionica primenjene umetnosti, istraživačka akcija „Zabavna istorija – Beograd kroz vekove“, Plesna radionica „Od stiha do pokreta“ i likovna radionica „Likovna komunikacija kroz ornament“.

Učešćem u ovim programima deca će naučiti osnovne korake i karakteristike folklora iz različitih krajeva Srbije, upoznaće kaligrafiju i svet pisanja i pisama na našem prostoru, nakon čega će se oprobati u pisanju starim alatkama, a biće u prilici i da nauče pesme srpskih savremenih kompozitora i da čuju srpsku narodnu muziku. Deca i mladi koji više vole likovnu i primenjenu umetnost moći će, inspirisani tradicijom i ornamentom sa srpskih srednjovekovnih fresaka, da naprave svoju posudu od gline, ukrase je i oboje ili kroz autentično likovno rešenje da daju svoje viđenje ornamenta danas.

Programi u okviru manifestacije su besplatni, ali je potrebno najaviti učešće dece zbog ograničenog broja polaznika na telefon 3242-011.

Deca iz regiona i dijaspore učestvovaće u literarnoj online radionici i razgovoru sa piscem Slobodanom Stanišićem na temu „Miloš Obilić – junak nad junacima“ i „Marko Kraljević i njegova braća“.

Pored toga, održaće se online dramska radionica „Gluma preko zuma“ Tijane Kesić, glumice i dramskog pedagoga. Kroz dramsku igru i improvizaciju deca će biti u prilici da vežbaju srpski jezik i komunikacione veštine.

Emisija „Svesrpski dečji sabor 2021“ vodi nas na putovanje kroz vitešku prošlost Srbije. O pojmu i motivima viteštva u našoj istoriji govori narator i voditelj emisije Marko Aleksić, arheolog.

U emisiji učestvuju i deca srpskog porekla iz deset zemalja – Francuske, Švajcarske, Danske, Bosne i Hercegovine, Italije, Hrvatske, Slovenije, Australije, Amerike i Kanade, koja u formi video linka prikazuju kako se kroz igru, pesmu, književnost i govorništvo čuva jezik, tradicija i kultura Srbije van granica naše zemlje, upućujući poruke prijateljstva i podrške svojim vršnjacima u Srbiji. Svojim stvaralaštvom predstavljaju se i deca koja žive u Srbiji.

Premijerno emitovanje emisije biće na kanalu RTS Svet i na YouTube DKC Beograd u nedelju 23. maja od 12.15. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.