Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vakcinacija u Srbiji: Termini i za praznike, za Srbe iz dijaspore + „kovid pasoš“
Vakcinacija - Beogradski sajam (foto: Milan Miljević)
Vakcinacija - Beogradski sajam (foto: Milan Miljević)

Vakcinacija u Srbiji: Termini i za praznike, za Srbe iz dijaspore + „kovid pasoš“

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika vakcinacija u Beogradu (i drugim gradovima Srbije) biće nastavljena u nešto izmenjenom obliku.

Vakcinacija tokom praznika

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije pozvala je građane da prate obaveštenja i SMS poruke za vakcinaciju i revakcinaciju koje dobijaju od eUprave, jer različiti punktovi imaju različito radno vreme tokom prazničnih dana.

Svi građani će dobiti SMS obaveštenje od eUprave o zakazanom terminu za vakcinaciju i revakcinaciju.

Ukoliko građani iz objektivnih razloga ne mogu da dođu u zakazanom terminu, bez obzira na propušten termin, biće im omogućena vakcinacija ili revakcinacija bez zakazivanja.

Kada je reč o vakcinaciji bez zakazanog termina, ona će biti nastavljena od ponedeljka, 3. maja 2021.

Vakcinacija za Srbe iz dijaspore

Tim programa za povezivanje sa srpskom dijasporom „Tačka povratka“, uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Vlade Srbije, obezbedio je poseban termin za vakcinaciju državljana Srbije iz dijaspore, 15. maja 2021. u Beogradu.

Formular eUprave za prijavu zainteresovanih za ovaj termin dostupan je na OVOM LINKU.https://tackapovratka.rs/poziv-za-vakcinaciju-dijaspore/

Svi koji se na ovaj način prijave 1. maja dobiće potvrdu o terminu vakcinacije, kao i o tačnom vremenu kad treba da budu na Beogradskom sajmu, 15. maja.

Prijavljeni državljani Srbije iz dijaspore će moći da biraju između vakcina Fajzer-BioNTech, Sinofarm i Sputnjik V, a drugu dozu će primiti takođe na Beogradskom sajmu 5. juna. Ovaj poziv se odnosi isključivo na državljane Srbije.

„Kovid pasoši“, tj. digitalni kovid sertifikati

Od subote, 1. maja 2021, svi građani Srbije, koji su vakcinisani, dobijaju digitalni kovid sertifikat. Izdavanje ovih elektronskih sertifikata treba da omogući putovanja vakcinisanih građana.

U Srbiji je makar jednom dozom, vakcinisano više od 2.150.000 građana, što je iznad 30 odsto ukupnog punoletnog stanovništva. Drugu dozu vakcine primilo je više od 1.462.000 građana, što je 25,6 odsto punoletne populacije.

Najviše vakcinisanih je u Beogradu, posebno u centralnim gradskim opštinama. U Starom gradu je više od 62 odsto ukupno punoletnog stanovništva vakcinisano, na Savskom vencu 61 odsto, na Vračaru oko 60 odsto. Najslabija je vakcinacija u opštini Tutin sa samo osam odsto punoletne populacije.

(danubeogradu.rs)