Naslovna » Izlasci » Vikend na Adi Ciganliji, 22. i 23. maj 2021.
Vikend na Adi Ciganliji (foto: Aleksandra Prhal)
Vikend na Adi Ciganliji (foto: Aleksandra Prhal)

Vikend na Adi Ciganliji, 22. i 23. maj 2021.

Vikend na Adi Ciganliji, subota i nedelja, 22. i 23. maj 2021, obilovaće sportskim događajima i zanimljivim i edukativnim manifestacijama.

Kajak i kanu

Prvenstvo Beograda u kajaku i kanuu i Međunarodna đurđevdanska kajak kanu regata biće organizovani u subotu, 22. maja, od 9.00 do 15.30.

Posetioci Ade mogu pratiti učesnike od tribina kod sudijskog tornja, pa sve do bandžija.

Beogradska 3 na 3 liga u košarci tokom leta

Tokom subote i nedelje, od 10.00 do 15.00, nastavlja se Beogradska 3×3 liga u košarci, koju organizuje Beogradsko urban basket udruženje – BUBU, a u kojoj učestvuju i muškarci i žene i košarkaši u kolicima.

Liga će se igrati svake subote i nedelje do kraja avgusta, na košarkaškom terenu 3 na 3, pored kružnog toka.

Dan biodiverziteta na Adi CiganlijiZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Prva obrazovna aktivnosti u 2021. godini na Adi Ciganliji održaće se u subotu 22. maja, u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana biodiverziteta, dodelom nagrada i prezentovanjem najboljih učesnika ovogodišnje nacionalne debate za učenike osnovnih i srednjih škola, pod nazivom „Očuvanje biodiverziteta“.

Debata se organizuje po drugi put u Srbiji i deo je međunarodnog takmičenja TSL (Trust for sustainable living) iz Ujedinjenog kraljevstva.

Organizator ovogodišnje nacionalne debate je Sedma beogradska gimnazija, gde će se održati takmičarski deo, a onda će pobednici predstaviti u subotu na Adi Ciganliji svoje radove.

Osnovni cilj debate je podizanje svesti mladih o značaju raznovrsnosti živog sveta i uticaju čoveka na „šesto veliko izumiranje“.

Ada Ciganlija, osim što je kupalište i nezaobilazni prostor mnogih Beograđana, ali poslednjih godina i sve više stranaca, je stanište retkih i ugroženih vrsta, gljiva i ptica na prvom mestu.

Tako će, nakon predstavljanja učesnika debate, biti organizovana i poseta zaštićenom staništu gljive Myriostoma coliforme u Republici Srbiji. Ova gljiva je izložena veoma jakom antropogenom uticaju i time veoma ugrožena i strogo zaštićena vrsta.

VI Beogradski Dragon Boat festival

Srpski Dragon Boat savez i Beogradski Dragon Boat savez organizuju manifestaciju koju smo predstavili na OVOM LINKU.

Beogradska jedra

U nedelju, 23. maja, na platou kod sudijskog tornja i akvatorijumu od gejzira do sudijskog tornja, održaće se manifestacija „Beogradska jedra“ pod sloganom „Dođite da zajedno osvojimo reke Beograda“.

Jedriličarskog savez Beograda pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda organizuje za mališane, uzrasta od sedam do 11 godina, promociju jedrenja.

U periodu od 12.00 do 16.00, učesnici će imati priliku da se uz svoje starije drugare upoznaju sa jedrenjem, ne samo kao sportom nego i razvojem suživota sa prirodom i razviju svest o važnosti ekologije koje jedrenje u sebi nosi.

Ovo je prilika da deca osete da jedrenje ne mora biti samo sport već i veština i zanat, ali i način življenja koji donosi veliku radost.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.