Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Beč u borbi protiv nasilja
Beč u borbi protiv nasilja (foto: C. Jobst / PID)
Beč u borbi protiv nasilja (foto: C. Jobst / PID) Insgesamt rund 10 Mio. Euro für Gewaltschutz und mehr Budget für Männerberatung und JugendarbeitDie Stadt Wien baut ihr dichtes Gewaltschutznetz weiter aus und schnürt ein Gewaltschutz-Paket mit zusätzlichen Maßnahmen.„Wir sagen als Stadt Wien klar: In unserer Stadt ist kein Platz für Gewalt gegen Frauen! Wir haben in Wien ein dichtes Gewaltschutznetz, das jetzt durch ein neues, zusätzliches Maßnahmenpaket für Gewaltschutz noch engmaschiger wird. Insgesamt investieren wir rund 10 Millionen Euro in Gewaltschutz und -prävention“, so Bürgermeister Michael Ludwig. „Gewaltschutz muss auf mehreren Ebenen ansetzen. Ein wichtiger Eckpfeiler ist hier die zusätzliche Investition in Täter- und Präventionsarbeit, um Gewalttaten im besten Fall verhindern zu können“, so Ludwig.

Beč u borbi protiv nasilja

Grad Beč je odlučio da sledeće godine proširi paket mera za suzbijanje nasilja. U 2022. godini grad će investirati 10 miliona evra u borbu protiv nasilja.

To je tri miliona evra više nego što je predviđeno u budžetu za 2021. godinu. Finansijska podrška udruženjima za zaštitu od nasilja će biti udvostručena, dok će dva miliona evra biti izdvojeno za savetovanje i pomoć žrtvama, kao i projekte i radionice na temu prevencije nasilja. Tri puta više sredstava će biti obezbeđeno za rad sa počiniocima u okviru savetovališta za muškarce grada Beča.

Program protiv nasilja koji uključuje trening za muškarce u cilju sprečavanja nasilnog ponašanja u partnerskim odnosima i program podrške za žrtve je do sada bio dostupan samo na osnovu naloga suda. Ubuduće će postojati mogućnost dobrovoljnog prijavljivanja za učestvovanje u programu.

„Poštovanje. Zajedno jači“, program koji se sprovodi u deset bečkih škola, pojačano će raditi sa devojčicama i dečacima na temama kao što su jednakost, razbijanje rodnih uloga i prevencija nasilja.

Grad Beč će u narednoj godini izgraditi još jednu sigurnu kuću za žene, a to će biti peta po redu u austrijskoj prestonici. Zajedno sa njom kapaciteti svih sigurnih kuća iznosiće 225 mesta. Planirano je da jedna od sigurnih kuća 2023. godine bude pretvorena u kuću za mlade žene i devojke starosti od 16 do 22 godine. Mladim ženama je potreban drugi oblik podrške. Težište je na osamostaljivanju, savetovanju u vezi sa obrazovanjem i poslom.

– U našem gradu nema mesta za nasilje nad ženama. Zaštita od nasilja mora da počne na više nivoa. Važni aspekti su rad sa počiniocima i prevencija, kako bi se nasilje od samog početka sprečilo – izjavio je Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča.

– Ženama, koje su žrtve nasilja, neophodna je pomoć odmah i na nebirokratski način. Zato ćemo udvostručiti sredstva namenjena udruženjima za zaštitu od nasilja. Te ustanove nude urgentnu i lako dostupnu pomoć koja izmešta žene iz kruga nasilja. Savetovanje je poverljivo, anonimno i besplatno – izjavila je Katrin Gal, članica gradskog veća zadužena za pitanja žena. (EuroComm)