Naslovna » Izlasci » Tribine » Jubilarni peti Beogradski kontrapunkt: Andrić: nasleđe – Kuda dalje?
Jubilarni peti Beogradski kontrapunkt: Andrić: nasleđe - Kuda dalje?
Jubilarni peti Beogradski kontrapunkt: Andrić: nasleđe - Kuda dalje?

Jubilarni peti Beogradski kontrapunkt: Andrić: nasleđe – Kuda dalje?

Jubilarni peti Beogradski kontrapunkt biće održan u utorak, 22. juna 2021. od 11.00 i još jednom će okupiti umetnike i mislioce iz raznih delova sveta.

Događaj u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka može se pratiti putem lajv strima na Facebook stranici i YouTube kanalu Zavoda.

Međunarodna konferencija biće realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a pozdravnu reč uputiće ministarka Maja Gojković.

Zašto baš „Beogradski kontrapunkt“

Beograd je mesto kontrapunkta, navikao da bude pozornica, ne samo sudara nego i susreta. Beogradski kontrapunkt je prilika za razgovor o pitanjima koja se tiču zajedničkih i bitnih iskustava, a na koje se, sa raznih ličnih i geokulturnih tačaka, mogu pružiti različiti odgovori, uz mogućnost da se te razlike usklade u jedan široko zasnovan pogled, kao u muzičkom kontrapunktu.

„Ovogodišnji Beogradski kontrapunkt otvara seriju događaja kojima se obeležava 60-godišnjica dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, čija se dela i dalje objavljuju širom sveta. Naš najprevođeniji pisac, čije delo povezuje kulture i narode, govori nam mnogo o nama samima i pomaže da se orijentišemo u svom vremenu. Zato mislimo da nam Andrić i njegovo delo nude mogućnost da se baš njemu obratimo sa pitanjem ‘kuda dalje?’ – o tome koje su osnove za prevazilaženje današnjih kulturnih sporova“, najavili su organizatori.DuB - vinjeta: Online program

Učestvuju eminentni gosti iz regiona:

  • Elizabeta Šeleva, poznata književnica i univerzitetska profesorka iz Severne Makedonije, predsednica Udruženja Nezavisnih pisaca Makedonije i članica makedonskog PEN centra;
  • Miro Vuksanović, jedan od najznačajnijih srpskih pisca, akademik i predsednik UO Andrićeve zadužbine;
  • Đorđe Matić, istaknuti pesnik i esejista iz Hrvatske;
  • Zoran Milutinović, međunarodno priznati profesor južnoslovenskih književnosti na Univerzitetskom koledžu London;
  • profesor dr Darko Tanasković, specijalni gost, čuveni orijentalista, uvaženi diplomata i bivši ambasador u Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu i ambasador Srbije pri Unesku.

Moderator ovogodišnjeg Beogradskog kontrapunkta biće Aleksandar Gajšek, novinar i autor čuvene emisije „Agape“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.