Naslovna » BG svaštara » Medicina » Zaštita od sunca
Zaštita od sunca (foto: Tomas Salas / Unsplash)
Zaštita od sunca (foto: Tomas Salas / Unsplash)

Zaštita od sunca

Ultraljubičasto zračenje je veći faktor za starenje kože nego svi drugi kojima smo izloženi zajedno. Takođe je i najveći faktor rizika za rak kože.

Stvar je toliko ozbiljna da samo jedan slučaj izgorele kože u detinjstvu duplira rizik od melanoma tokom života.

U periodu između 10 i 16 sati sunce je najjače, a samim tim i UV zračenje. Takođe, sunčevi zraci na Zemlju u našim krajevima padaju pod najvećim uglom u junu, kada je dan najduži i tada su i najopasniji, iako u Evropi tada nije najtoplije.

U ovom periodu je potrebno posebno obratiti pažnju na zaštitu kože.

Trebalo bi da leti nosimo odevne predmete dugih rukava i nogavica koji će prekrivati veći deo našeg tela. Tanke tkanine jednake su zaštitnom faktoru 15, što je dovoljno za obavljanje poslova po gradu ali na plaži nije. Zato se ispod platnenog suncobrana vrlo lako izgori provodeći dan u njegovom “hladu”.

Postepeno izlaganje suncu jeste važno za prilagođavanje kože pojačanom zračenju, ali nikako u solarijumu.

Velika je zabluda da se odlascima u solarijum koža priprema za sunčanje. U solarijumima se koristi UVA zračenje koje u kožu prodire duboko stvarajući oštećenje genetske strukture kože a ne stvarajući zaštitu od UVB zračenja. Svako izlaganje ovom zračenju se tokom života sabira i sa godinama dovodi do stvaranja različitih karcinoma kože, oštećenja elastina i prevremenog starenja.

Štetnost solarijuma je tolika da je u većini zemalja Evropske unije zabranjeno korišćenje solarijuma za osobe mlađe od 18 godina bez saglasnosti roditelja.

Koliku zaštitu pruža tamna koža?

Otprilike u ekvivalentu od 3 SPF, što nije mnogo.

Najbolja zaštita je izbegavanje sunca kada je ono najjače, a u jutarnjim i popodnevnim časovima su to kreme sa adekvatnim zaštitnim faktorom.

Zaštitni faktor na kremi označava koliko vremena možemo provesti na suncu duže od vremena koje nam je potrebno da izgorimo. Smatra se da zaštitni faktor veći od 50 ne postoji iako neke kreme imaju natpise do SPF 90. Kada biramo kremu sa zaštitnim faktorom potrebno je da je na njoj naglašeno da ima UVA i UVB zaštitu.

Kada smo na moru ili planini zaštitni faktor 30+ treba nanositi na lice svaka dva sata.

Obavezna zaštita lica tokom obične šetnje sa zaštitnim faktorom UVA i UVB većim od 15 zaštitiće stalno izloženu kožu lica od štetnog uticaja sunčevog zračenja. Ne treba zaboraviti i zaštitne naočare.

Značajan unos crvenog i narandžastog voća i povrća bogatog beta karotenom učiniće našu kožu otpornijom na UV zračenje a olakšaće dobijanje tamnijeg tena. Značajni su nam i vitamini C i E kao snažni antioksidansi. Smatra se da je svako tamnjenje kože oštećenje kože UV zračenjem, a u borbi sa ovim oštećenjem značajno će nam pomoći adekvatna količina vitamina.

Nažalost, sunčevo zračenje je takvo da se koža od njega slabo oporavlja. Sve što smo se tokom godina izlagali ovoj vrsti zračenja se sabira i dovodi do pojave preranog starenja kože, njenog istanjivanja ili zadebljanja, izboranosti, takođe dovodi do pojave prekanceroza i karcinoma kože.

Više o zaštiti od sunca pročitajte na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.