Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: En Truf – Žuti kolač s višnjama
Kreativni centar: En Truf - Žuti kolač s višnjama
Kreativni centar: En Truf - Žuti kolač s višnjama

Kreativni centar: En Truf – Žuti kolač s višnjama

U izdanju Kreativnog centra pojavio se jedan „sladak“ naslov – „Žuti kolač s višnjama“. Reč je o prvoj slikovnici iz nove edicije Mali vrt.

Autorka En Truf je autorka ovog dela koje je namenjeno deci u uzrastu od tri do četiri godine.

Vrtić je predstavljen kao mali vrt – zajednica dece i vaspitača, u kojoj je svaki dan po nečemu poseban. Ovog puta organizovan je DAN ŽUTOG KOLAČA S VIŠNJAMA. U tu proslavu u Malom vrtu uključena je čitava zajednica.

U njoj rastu vrtuljci – dečaci i devojčice o kojima brigu vode njihovi vaspitači, vrtlari. Taj vrt nije mesto na kojem se vodi briga samo o deci već i o raznom povrću, voćkama i domaćim životinjama. Tokom pripreme za spravljanje kolača vrtuljci odlaze u potragu za namirnicama – neki od njih prikupljaju jaja iz kokošarnika, dok drugi beru višnje koje će, uz pomoć vrtlara, očistiti od koštica.

Osećaj zadovoljstva zbog uspešno obavljenog posla dele svi u Malom vrtu budući da su zajedničkim trudom i ravnopravnim učešćem ovaj slatki dan proslavili uz čak dva pleha kolača s višnjama.

Osobenost Malog vrta, pored naglašenog zajedništva, ogleda se i u nesvakidašnjoj atmosferi slobode. Sloboda u Malom vrtu podrazumeva da su u njemu razlike dobrodošle. Greške se shvataju kao sastavni deo svakog napretka i, uz podršku zajednice, popravljive su. U ovom vrtiću sloboda znači i mogućnost boravka u prirodi – u bašti, s domaćim životinjama, na igralištu ili u šumici pored reke.

Vrednosti ovog malog društva posebno su istaknute na ilustracijama Eveline Daneve Rajninger. Na njima su predstavljeni vrtuljci i vrtlari različitih godina i porekla, a raznolikosti zajednice Malog vrta ne doprinose samo oni već i sav drugi živi svet – životinje i biljke. Ovakvim postupcima doprinosi se posebno optimističnoj, toploj i neobično prazničnoj atmosferi sveta Malog vrta.

Pisane prvenstveno kako bi pomogle roditeljima da budućim vrtuljcima približe ideju o samostalnom boravku u novom ambijentu, slikovnice iz ove edicije sigurno će obradovati i vaspitačice i vaspitače jer će biti dobar izbor za zajedničko čitanje s decom.

Odnosi koji se neguju u Malom vrtu povod su za razmišljanje i o odnosima koje gradimo u našim vrtićima, kao i o vrednostima koje negujemo – poput tolerancije, odgovornosti prema drugima i poštovanja i očuvanja prirode.

Dan žutog kolača s višnjama samo je jedan od dana za čije obeležavanje teku pripreme u ediciji Mali vrt. Uzbudljive avanture vrtuljaka i vrtlara nastaviće se i u slikovnicama „Let na ko bajagi Mars“ i „Tri princeze“.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.