Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Izložba u Beču: „Tatiana Bilbao Estudio“
Izložba u Beču: "Tatiana Bilbao Estudio" © Architekturzentrum Wien (foto: Lisa Rastl)
AZW Wien Izložba u Beču: "Tatiana Bilbao Estudio" © Architekturzentrum Wien (foto: Lisa Rastl)

Izložba u Beču: „Tatiana Bilbao Estudio“

Izložba „Tatiana Bilbao Estudio“ će prvi put u Beču predstaviti rad i filozofiju meksičke arhitekte Tatiane Bilbao i njenog istoimenog studija.

Ona istražuje i interpretira istorijsku kulturu i građevinsku tradiciju Meksika kao i neposredni kontekst svojih projekata. Izložba proučava različite dimenzije „pejzaža“, od prirodnog pejzaža, preko gradskog pejzaža do „unutrašnjeg pejzaža“ pojedinačne zgrade.

Njen rad je raznolik i ona često sarađuje sa drugim arhitektama, pejzažnim arhitektama i umetnicima: od hodočasne rute u Meksiku, preko botaničke bašte u Kulijakanu, pa do stanogradnje. Njeni projekti poseduju ekološki i socijalni aspekt i odišu poezijom.

„Kada dolazite iz zemlje u kojoj mnogi ljudi raspolažu sa malo ekonomskih resursa, naviknete se na to da ih ne rasipate“, objašnjava Tatiana Bilbao.

Kuća u Montereju, Meksiko; 2012-2016 (foto: Rory Gardiner)
Kuća u Montereju, Meksiko; 2012-2016 (foto: Rory Gardiner)

Izložba će predstaviti radne modele, skice i kolaže arhitektonskog studija Tatiane Bilbao zajedno sa izabranim delima Arhitektonskog centra u Beču gde će izložba biti i održana.

Postavka je realizovana u saradnji sa danskim muzejom savremene umetnosti Luizijana. Izložba će biti otvorena do 17. januara 2022. godine. (EuroComm)