Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Akcija „Earth Night“ večeras u 22.00 u Beču
Akcija "Earth Night" u Beču (foto: earth-night.info)
Akcija "Earth Night" u Beču (foto: earth-night.info)

Akcija „Earth Night“ večeras u 22.00 u Beču

Akcija „Earth Night“ pod sloganom „Ugasite svetlo za jednu mračnu noć u godini“ počinje 7. septembra u 22.00 s ciljem da podstakne na razmišljanje o svesnoj upotrebi svetla kao resursa.

Organizacije, kompanije i opštine iz Nemačke, Austrije i Švajcarske koje učestvuju u akciji smanjiće upotrebu svetla tokom čitave noći, a privatna lica su takođe pozvana da svojim učešćem doprinesu podizanju svesti o ovoj temi.

„Noću ima suviše jakog svetla koje gori dugo i nepotrebno. Optimalna upotreba osvetjenja štedi energiju, štiti prirodu i podstiče zdravlje“, izjavila je Manuela Lancinger iz organizacije za zaštitu životne sredine „Umveltberatung“ u Beču.

Jako osvetljenje je pogubno za mnoge životinje. U noćima bez osvetljenja se mogu posmatrati između 3.000 i 4.000 zvezda na nebu, dok se taj broj u osvetljenim gradskim četvrtima smanjuje na 100 zvezda.

Tokom noći svetlo ometa životnje u fazi odmora. Noćno osvetljenje zbunjuje ptice selice koje koriste nebeska tela za navigaciju i one stradaju usled udara u visoke zgrade.

Ljudima je takođe potreban mrak za zdrav san. Ciklus smene dana i noći reguliše čovekov biološki ritam. Prekomerno, veštačko svetlo je ometajući faktor i prouzrokuje redukovanu proizvodnju melatonina u mozgu koji pozitivno utiče na smanjenje stresa. To može dovesti do poremećaja sna i drugih zdravstvenih posledica.

Smanjenje trajanja i intenziteta osvetljenja, upotreba detektora pokreta i vremenskih prekidača za svetlo, nisko postavljanje osvetljenja i upotreba led lampi sa belim tonovima bez ultraljubičastih komponenti su neke od mogućnosti za redukovanje veštačkog osvetljenja.

Saznajte više: Earth Night

(EuroComm)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.