Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani evropske baštine 2021. u Beogradu
Dani evropske baštine 2021. u Beogradu (Beogradska tvrđava / foto: Nemanja Nikolić)
Dani evropske baštine 2021. u Beogradu (Beogradska tvrđava / foto: Nemanja Nikolić)

Dani evropske baštine 2021. u Beogradu

Svečani početak ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine u Beogradu obeležiće otvaranje izložbe „Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša“.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda ova izložba će biti otvorena u sredu, 15. septembra 2021.

Najveći broj raznovrsnih programa realizuje se u drugoj polovini septembra i prvoj polovini oktobra, a već tradicionalno u Beogradu mnoge institucije čitav septembar posvećuju programima promocije nasleđa.

Tema Dana evropske baštine ove godine u Srbiji je ista kao i u Evropi: „Nasleđe za sve„.

Dani evropske baštine u Beogradu obeležavaju se u organizaciji grada Beograda – Gradskeuprave, Sekretarijata za privredu, nadležnog za poslove turizma i Organizacionog odbora obrazovanog rešenjem gradonačelnika i oko stotinu neposrednih organizatora programa.

U saradnji sa sekretarijatima nadležnim za kulturu, zaštitu životne sredine, obrazovanje i dečju zaštitu, sport i omladinu, socijalnu zaštitu, ustanovama, gradskim opštinama i udruženjima, pripremljen je veliki broj programa u svakoj od tih oblasti i u uslovima pandemije COVID-19, uz poštovanje propisanih mera nadležnih organa i poštovanje preporuka o zaštiti od infekcije.

Pripremljeni su i brojni sadržaji dostupni publici u digitalnoj formi (virtuelne ture, izložbe i katalozi u elektronskoj formi, filmovi, video materijali, TV emisije, snimljene predstave, kvizovi znanja i sl).

Dani evropske baštine 2021: Programi za sve generacije

Kao i svih prethodnih godina, brojni programi promocije nasleđa biće realizovani na čitavoj teritoriji grada; zainteresovani će moći da vide izložbe i prezentacije, da učestvuju u razgledanjima sa vodičima, predavanjimaa, radionicama, kvizovima znanja, takmičenjima, ali i da vide predstave, razne video i filmske projekcije, dečje programe…

Kako je posebno važno upoznavanje dece i mladih sa značajem nasleđa i mogućnostima prezentacije, posebno korišćenjem savremene tehnologije, priređen je veliki broj dečjih programa.

Kao i prethodnih godina, organizovan je najveći broj programa u oblasti kulture i turizma. U Beogradu je skoncentrisano dragoceno kulturno i spomeničko nasleđe od značaja za čitav region, ali i više od 44 zaštićenih prirodnih dobara koji su i ovom prilikom obuhvaćeni brojnim programima.

Za posetioce će vrata otvoriti i gradska zdanja i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku.

Udruženje turističkih vodiča i TOB su pripremili tematske ture razgledanja. Brojnim i raznovrsnim programima obeležiće se i Svetski dan turizma, 27. septembar, posvećen ove godine temi „Turizam za inkluzivni rast“.

Program prate i dve brošure kojima se promoviše kulturno i prirodno nasleđe Beograda.

Na OVOJ STRANICI objavićemo sve programe manifestacije Dani evropske baštine 2021, a već je objavljen program na Beogradskoj tvrđavi kao i na Avali.

»»»  Dani evropske baštine 2021 - CEO PROGRAM (424 downloads)

(danubeogradu.rs)