Naslovna » Izlasci » Akcije » Evropska nedelja mobilnosti 2021
Evropska nedelja mobilnosti 2021 (foto: Alejandro Lopez / Unsplash)
Evropska nedelja mobilnosti 2021 (foto: Alejandro Lopez / Unsplash)

Evropska nedelja mobilnosti 2021

Od 16. do 22. septembra 2021, kao i svake godine, biće organizovana manifestacija Evropska nedelja mobilnosti u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Osnivač i pokrovitelj je Evropska komisija, a cilj je da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve opet u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Ovogodišnja tema manifestacije Evropska nedelja mobilnosti je „Održiva mobilnost za zdraviji život“, a slogan ovogodišnje kampanje je „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“.

Stalna konferencija gradova i opština je jedan od koordinatora kampanje za Srbiju.

Grad Beograd je organizovao nagradni foto-konkurs koji traje od 3. do 12. septembra 2021. Konkurs promoviše korišćenje nemotorizovanih vidova prevoza, a sve u cilju podizanja svesti građana o značaju ovog vida prevoza, kao i radi unapređenja kvaliteta vazduha i životne sredine u gradu u skladu sa ciljevima Plana održive urbane mobilnosti.

Konkurs je organizovan na zvaničnoj Instagram stranici Grada Beograda.

Otvoren je za sve koji žele da postave svoje fotografije na lični Instagram profil, uz „tagovanje“ Instagram profila Grada Beograda – @grad_beograd i obeležavanje svoje fotografije oznakom #mobilnostzazdravlje. Uslov je da su fotografije snimljene na teritoriji grada Beograda i da svojim sadržajem budu usklađene sa temom „Održiva mobilnost za zdraviji život“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti. Teme su vožnja bicikla, trotineta, rolera, pešačenje i svi vidovi nemotorizovanog prevoza.

Pobednici konkursa su u obavezi da po zahtevu organizatora dostave originalnu fotografiju u elektronskom obliku, minimalne rezolucije 4.000 x 3.000 piksela.

Odluku o izboru pobednika konkursa doneće Komisija za sprovođenje javnog konkursa, koju će činiti predstavnici Grada Beograda, Delegacije Evropske unije, UNDP-a i SKGO-a. Nagrade su obezbedili Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Program Ujedinjenih nacija za razvoj i to: prvu nagradu – vaučer za kupovinu električnog trotineta u vrednosti od 60.000 dinara, drugu nagradu – vaučer za kupovinu bicikla u vrednosti od 40.000 dinara i treću nagradu – vaučer za kupovinu rolera u vrednosti od 20.000 dinara.

Po okončanju konkursa, od 16. septembra do 22. septembra biće organizovana izložba najboljih fotografija, kada će biti i uručene nagrade pobednicima. (danubeogradu.rs)