Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Festival Wien Modern 2021
Festival Wien Modern 2021 (Fugen - foto: © Nora Bischof)
Festival Wien Modern 2021 (Fugen - foto: © Nora Bischof)

Festival Wien Modern 2021

Festival savremene muzike Wien Modern 2021 održaće se u Beču od 30. oktobra do 30. novembra pod nazivom „Jednostavno radi šta hoćeš“.

Organizatori festivala predstaviće 120 događaja u jedanaest bečkih becirkova.

Najveći austrijski festival savremene muzike će u 34. izdanju predstaviti inspirativne, neobuzdano subjektivne i nesvakidašnje nove produkcije na šta i aludira ovogodišnji slogan (nem. „Mach doch einfach was du willst“).

Među učesnicima festivala su nemački slikar Georg Bazelic, izraelska kompozitorka Haja Černovin, austrijski muzičar Fenez, austrijski kompozitori Beat Furer i Georg Fridrih Haz, južnokorejska kompozitorka Jongi Pag-Pan, austrijske umetnice Elizabet Šimana, Andrea Sodomka i mnogi drugi.

Publika će imati priliku da posluša, otkrije i razgovara o 56 produkcija sa ukupno 80 premijernih i 30 prvih izvedbi. Ostvarenja 60 kompozitorki koja će biti na programu festivala doprinose promeni staromodnog poimanja muzike kao muškog domena.

Pored koncerata program će obuhvatati različite projekte i instalacije u muzeju mumok u Muzejskoj četvrti, umetničkom prostoru Reaktor, Muzeju istorije umetnosti i palati Koburg, dva dana otvorenih vrata u ateljejima za eksperimentalnu izradu instrumenata, dve izložbe i osam premijernih produkcija u oblasti opere, muzičkog pozorišta i plesa.

Ove godine će 38 različitih lokacija biti deo manifestacije, muzeji, univerziteti, ateljeji i pozornice. Bečki koncertni dom i Muzikferajn su partneri festivala. (EuroComm)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.