Naslovna » Izlasci » Akcije » Finale osme sezone karavana „Izađi mi na teglu“
Finale osme sezone karavana "Izađi mi na teglu" (foto: LiveProduction)
Finale osme sezone karavana "Izađi mi na teglu" (foto: LiveProduction)

Finale osme sezone karavana „Izađi mi na teglu“

Finalni megdan karavana „Izađi mi na teglu“ održaće se u subotu, 16. oktobra 2021. od 11.00, na Obrenovačkom putu 3, u blizini Ade Ciganlije.

Zbog loših vremenskih prilika koje se očekuju u narednim danima, finale gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ ipak se odlaže za sledeći vikend. Finalna borba za titulu najboljih ajvar-majstora Srbije za sezonu 2021. održaće se u subotu, 16. oktobra od 11.00, umesto u nedelju, 10. oktobra, kako je prvobitno bilo najavljeno.

Varajče će ukrstiti svi pobednici kvalifikacionog dela osme sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu. Finale ovog čuvenog nacionalnog takmičenja u spremanju omiljenog jesenjeg delikatesa, održaće se u partnerstvu sa Centrom beogradskih festivala (CEBEF), a kako najavljuju organizatori, ispred objekta Mega Maxi Ada, okupiće se dvadesetak najboljih ajvar-majstora iz čitave Srbije.

Opremljeni čeličnom voljom i zdravim takmičarskim duhom, pobednici kvalifikacionih takmičenja će još jednom „izaći na teglu“ i u finalnom okršaju pokazati ko poseduje najbolji recept za „srpski kavijar“ u Srbiji za 2021. godinu.

Velko finale je uvek spektakl za sva čula pre svega zbog učesnika koji će se potruditi da predstave mesto i kraj iz kojeg dolaze na jedan autentičan način, ukrašavajući takmičarske štandove, prikazujući svoju tradiciju, lokalne običaje i gastronomske specijalitete, a na svakom takmičarskom štandu vladaće prava „domaćinska“ atmosfera.

Pored takmičarskog dela i degustacije najboljih ajvara iz cele Srbije, posetioce očekuje celodnevni muzički i zabavni program kao i svečano proglašenje novog kralja ili kraljice ajvara Srbije.

Pobednicima slede vredne nagrade kao i svake godine.

U Beograd stiže i Nada Turudija, aktuelna kraljica ajvara za 2020. godinu, koja sa svojom ekipom „brani boje“ Kikinde i koja će na finalnom takmičenju predati krunu novim šampionima čije će se ime znati u predstojeće nedeljno popodne.

Nakon završene osme sezone, karavan je obišao čak 190 gradova, napunio više od 40.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 900.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara.

Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km, što znači da je u proteklih osam sezona pređena kilometraža veća od obima tri zemaljske kugle. (danubeogradu.rs)