Naslovna » Izlasci » Film » Kinoteka: Velikani svetskog filma – Žan-Pol Belmondo
Kinoteka: Velikani svetskog filma - Žan-Pol Belmondo
Kinoteka: Velikani svetskog filma - Žan-Pol Belmondo

Kinoteka: Velikani svetskog filma – Žan-Pol Belmondo

Stalni program Kinoteke „Velikani svetskog filma“ ovog meseca posvećen je nedavno preminulom francuskom glumcu. Od 21. oktobra – Žan-Pol Belmondo.

Program će početi filmom koji mu je doneo svetsku slavu – „Do poslednjeg daha“ (1960) Žan-Lika Godara.

Do 27. oktobra biće prikazani i Godarov „Ludi Pjero“ (1965), „Leon Morin, sveštenik“ (1961) Žan-Pjera Melvila, „Doktor Popol“ (1972) Kloda Šabrola, „Moderato kantabile“ (1960) Pitera Bruka…

Čuveni glumac Žan-Pol Belmondo preminuo je 6. septembra 2021. u 88. godini života. Jedan je od nosilaca francuskog novog talasa.

Glumio je u dramama i komedijama, a kritičari su ga nazivali francuskim Džejmsom Dinom. Iako je u ranoj mladosti bio fudbaler i bokser, gluma mu je bila veća preokupacija.

Kinoteka: Velikani svetskog filma - Žan-Pol Belmondo

Karijeru je započeo u pozorištu, ali se brzo našao na filmu. Sredinom šezdesetih, posle nekoliko veoma uspešnih filmskih rola, osnovao je produkcijsku kuću. Bio je poznat po tome što je akcione scene snimao sam, bez kaskadera.

Od kraja osamdesetih paralelno je glumio u pozorištu i snimao filmove, a 1989. dobio je nagradu Cezar, za ulogu u filmu „Putopis razmaženog deteta“.

Na OVOM LINKU pogledajte repertoar ciklusa „Velikani svetskog filma: Žan-Pol Belmondo“ u Kinoteci. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.