U Beču je otvoren prvi automat-restoran „Foodie Fridge“ koji će 24 sata dnevno nuditi gurmanska jela za poneti.
– Automati su samo sredstvo koje opravdava cilj. Želimo ljudima da približimo ukus – izjavio je Aleksander Bilaš, osnivač preduzeća.
Za pripremu jela se koriste uglavnom regionalni, organski proizvodi, a recepti su izrađeni u saradnji sa bečkim restoranima. Jela se hlade i pakuju u ekološke ambalaže, a rok trajanja je tri do četiri dana.
Svako ko želi, može da kupi visoko kvalitetna jela pritiskom na dugme u bilo koje doba dana i noći.
Plaćanje je moguće karticom na licu mesta ili putem aplikacije.

– Ideju za restoran sam dobio, jer sam dosta na putu i jednog dana sam se zapitao mora da postoji još nešto osim sendviča i paprikaša. U mnogobrojnim razgovorima sa gastronomima smo tražili jela koja su ukusna, kvalitetna, zdrava i lagana. Pronašli smo odgovarajuća jela u tajlandskoj, španskoj, italjanskoj, ali i u austrijskoj kuhinji. Da bi bilo zanimljivo jelovnik se stalno menja – objašnjava Bilaš.
U restoranu takođe postoje automati sa pićem, sa grickalicama kao što je veganski čips i dezertima regionalnih bečkih manufaktura. Odeljak „Pimp my food“ nudi dodatke za jela kao što su Bufalo mocarela, čeri paradajz sa balzamiko dresingom, začine i mnoge druge.
U ponudi automat-restorana je 300 različitih proizvoda, ali se ne mogu naći imena velikih koncerna. Restoran će organizovati redovne degustacije, a povratne informacije potrošača će pomoći u optimizaciji ponude. (EuroComm)

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić – Ah Neša.