Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Batut: Buster doze vakcine prоtiv COVID-19
Batut: Buster doze vakcine prоtiv COVID-19 (foto: CDC / Unsplash)
Batut: Buster doze vakcine prоtiv COVID-19 (foto: CDC / Unsplash)

Batut: Buster doze vakcine prоtiv COVID-19

Na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za imunizaciju, „Batut“ je objavio podatke o primeni buster doze vakcine protiv COVID-19.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije saopštili su da se, po Stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije u Republici Srbiji, buster doza vakcine protiv COVID-19 primenjuje se kod svih osoba kod kojih je završena primovakcinacija.

Buster doza primenjuje se posle najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Pfizer-BioNTech) ili vektorske vakcine (Gam-KOVID-Vak, Astra Zeneka).

Zatim, posle najmanje četiri meseca od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (SARS-CoV2 (Vero Cell) Inactivated-Sinopharm).

I, takođe, posle najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama (osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu).

Naglašeno je da je ostavljena mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza.

Ukoliko se Gam-KOVID-Vak vakcina primenjuje kao buster doza, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine. (danubeogradu.rs)