Naslovna » Izlasci » Festivali » Treći Angažman Fest: Progovori hrabro!
Angažman Fest: Dadov - Životinjska farma
Angažman Fest: Dadov - Životinjska farma

Treći Angažman Fest: Progovori hrabro!

Treći festival edukativnih predstava za mladu publiku, Angažman Fest, biće održan od 4. do 8. decembra 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu.

U Domu omladine Beograda, Malom pozorištu „Duško Radović“ i u Studio Centru, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, treće izdanje Angažman Festa, pod sloganom „Progovori hrabro!“, kao polazište za glavnu temu postavlja pitanje: koliko dobro poznajete ljude oko sebe?

U Srbiji, svaka peta žena doživi pokušaj silovanja tokom života, a svaka treća je bila žrtva fizičkog nasilja. Među mladima između 18 i 26 godina, svaka četvrta osoba ima problem sa kockanjem, a skoro svaki četvrti mladi čovek je imao iskustvo sa drogom. Svaka peta starija osoba je žrtva porodičnog nasilja. Svaka peta osoba u nekom periodu života suočena je sa nekim mentalnim problemima.

Ko sve u našim najbližim krugovima ima problem za koji ni ne znamo?

Žrtve ovakvih i drugih problema često ćute, u strahu od nerazumevanja, osude ili podsmeha. Rešenje svakog problema počinje njegovim prepoznavanjem, pa je zato važno ohrabrenje da se o takvim problemima – progovori hrabro. A za sve ostale, da u takvim situacijama slušaju pažljivo i bez predrasuda.

Kao odaziv na ovu temu, na ovogodišnjoj pozorišnoj manifestaciji Angažman Fest, naći će se pet pozorišnih predstava koje su kreirali mladi – za mlade.

Angažman Fest: Kulturociklin - Kralj Ibi
Angažman Fest: Kulturociklin – Kralj Ibi

Kroz istraživanje tema vršnjačkog nasilja („Kavez“, Studio Centar), uticaja interneta, društvenih mreža i medija na društvo („Kralj Ibi“, Kulturociklin i KC Kruševac), ozbiljnosti posledica diskriminacije („Neka bude anonimno“, Kreativni centar Artelje, Inđija), pitanje toga šta je utopija za mlade danas („Utopija“, Malo pozorište „Duško Radović), i društvene (ne)jednakosti („Životinjska farma“, Omladinsko pozorište Dadov), autorskih timova predstava na svoj će način osloviti goruće probleme današnjice.

Ulaznice za sve predstave u okviru Angažman Festa se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a, kao i online putem sajta: www.tickets.rs po ceni od 500 dinara, dok je za školske iorganizovane posete obezbeđen dodatni popust na cenu ulaznica.

Studio Centar i Dom omladine Beograda, u proteklih pet godina realizovali su projekat edukativnih pozorišnih predstava za tinejdžere, dok je Angažman Fest nastao kao nadogradnja ovom projektu u želji da afirmiše angažovanu pozorišnu scenu, namenjenu mladima.

U zajedničkoj organizaciji, odigrano je više od 60 predstava, uz posetu od oko 9.000 gledalaca – tinejdžera, dok je prvi Angažman Fest, koji je održan 2019. godine, posetilo više od 2.500 mladih osnovaca i srednjoškolaca.

Ove godine, Angažman Festu se pridružilo i Malo pozorište „Duško Radović“, koje u svojoj osnovnoj delatnosti ima za cilj edukaciju dece i mlade publike.

Treći Angažman Fest – program

Treći Angažman fest: Progovori hrabro!
Treći Angažman fest: Progovori hrabro!

Subota, 4. decembar 2021. (20.00)
Malo pozorište „Duško Radović“
Svečano otvaranje festivala
„Kavez“ – premijera
Studio Centar

Nedelja, 5. decembar 2021. (20.00)
Dom omladine Beograda
„Kralj Ibi“
Kulturociklin, Kruševac

Ponedeljak, 6. decembar 2021. (20.00)
Dom omladine Beograda
„Životinjska farma“
Omladinsko pozorište Dadov

Utorak, 7. decembar 2021. (20.00)
Dom omladine Beograda
„Neka bude anonimno (ovo je moja priča)“
Kreativni centar Artelje, Inđija

Sreda, 8. decembar 2021. (20.00)
Malo pozorište „Duško Radović“
„Utopija“
Malo pozorište „Duško Radović“ , Beograd
Svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada

(danubeogradu.rs)