Naslovna » BG svaštara » Književnost » Vulkan: Olivija Fejn – Zašto seks nije bitan
Vulkan: Olivija Fejn - Zašto seks nije bitan
Vulkan: Olivija Fejn - Zašto seks nije bitan

Vulkan: Olivija Fejn – Zašto seks nije bitan

Nova knjiga Vulkan izdavaštva „Zašto seks nije bitan“ Olivije Fejn, predstavlja rezultate istrage o seksu i njegovoj poziciji u savremenom društvu.

„Zašto seks nije bitan“ savršen je izbor za ljubitelje knjiga koje govore o muško-ženskim odnosima, i to na način koji je potkrepljen mnoštvom primera iz naučne literature.

Da li seks ima veze s ljubavlju? Je li povezan sa lepotom? Da li je seksi sve ono što podrazumeva prelaženje preko granica? Ili je ipak produhovljen?

„Zašto seks nije bitan“ neophodna je i kontroverzna knjiga u ovim zbrkanim vremenima – u prezasićenom društvu u kojem smo opsednuti sobom, u društvu koje nas uverava u to da seksualna želja i seksualno zadovoljstvo nisu samo centralni doživljaji ljudskog bića nego da su duboki i smisleni.

Seks jeste ugodan i mnogim ljudima je potreban zarad njihovog osećanja blagostanja. Ali da li je i više od toga?

Predočavajući kako su tokom vekova, i u raznim kulturama, autori, psiholozi i filozofi poimali intimne odnose, Olivija Fejn dolazi do današnjeg kapitalističkog doba, kojem je neizmerno potrebno da izjednači sreću sa zadovoljstvima. Seks je postao sveprisutan, stigmatizovan i destigmatizovan u jednakoj meri, a koristi se i za prodaju proizvoda, izbor partnera i definisanje nas samih.

Autorku ne zanima puko seksualno zadovoljstvo, zanima je ljubav kao duboka želja da se na iskren, otvoren i velikodušan način upozna drugo ljudsko biće. Preveliki naglasak na seks nas je iskvario, te smo zaboravili šta zapravo znači voleti.

Seks je izgubio staru, dobru bliskost i postao masovna i društveno povezana aktivnost. Pobrkali smo pojmove ljubavi i seksa, te stvorili izvor svih naših patnji. Moramo ponovo naučiti da volimo.

„Izuzetno artikulisano, argumentovano i aluzivno… Ovo je slučaj protiv, i to čvrsto izjavljen.“ – The Evening Standard

„Neumorni uništavač današnje kulturne opsesije…“ – The Daily Telegraph

Knjiga „Zašto seks nije bitan“ je dostupna na sajtu vulkani.rs i u najbližoj knjižari Vulkan.