Naslovna » Izlasci » Tribine » Beograd za početnike: Mama Vinča (ONLINE)
Beograd za početnike: Mama Vinča (ONLINE)
Beograd za početnike: Mama Vinča (ONLINE)

Beograd za početnike: Mama Vinča (ONLINE)

U okviru ciklusa „Beograd za početnike“, u sredu, 15. decembra 2021. od 20.00, biće održan online divan „Mama Vinča“ (YouTube i Facebook).

Podnaslov divana je „Život i smrt Prabeograđanina u kolevci Evrope – Najnovija istraživanja“, a gost će biti dr Miroslav Kočić, arheolog i antropolog.

Moderatorka i autorka online divana je Smiljana Popov, novinarka, autorka naučno-popularnog serijala „Beograd za početnike“.

Novi online divan „Beograd za početnike“ direktno iz toplog varoškog doma stare Rančićeve kuće, donosi najnovije vesti sa poslednjih terenskih iskopavanja vinčanske kulture, i to sa više lokaliteta u Srbiji.

Ma koliko o inovativnoj, progresivnoj vinčanskoj civilizaciji saznavali, čitali, slušali, nikad nam nije dosta – složićete se. Jer uprkos arheološkim, antropološkim, multidisciplinarnim naučnim istraživanjima koja traju više od veka – ta kolevka prvog urbanog čoveka praistorijske Evrope i dalje je misterija.

Neka od ključnih pitanja te superiorne kulture življenja kamenog doba ostaju vrlo enigmatična i nerazrešena pod dubokom tamom milenijuma – gde su grobovi, nekropole, skeleti te ogromne praistorijske populacije, zašto su nestali…

Pogotovo kad nam najnovija istraživanja o genijalnim Vinčancima donosi direktno sa terena arheolog i antropolog Miroslav Kočić, koji je doktorirao na jednom od najprestižnijih svetskih univerziteta za arheologiju – u Pitsburgu, i koji rukovodi kapitalnim projektom „Vinča Belo brdo“. Tamo gde je rođena Mama Vinča, majka urbane Evrope.

Jedan od najvećih živih arheologa, lord Kolin Renfru, još 70-ih godina prošlog veka rekao je da će vinčanska kultura dati najznačajnije odgovore za pitanja neolita Evrope, i to ne samo naših prostora.DuB - vinjeta: Online program

Posle više od veka proučavanja, naučnici i dalje otkrivaju fascinantan svet srednjeg i poznog neolita koji menja naše uobičajene predstave o Vinči. Malo je poznato da je samo na teritoriji Srbije (koja je bila srce vinčanske civilizacije) iskopano više od 600 naselja ove kulture, u kojoj su cvetali trgovina, kreativnost i inovacije, rađale se ideje i potpuno nova, do tada neviđena forma egalitarne organizacije društva, bazirana na ekonomskoj jednakosti…

– Sva revolucionarnost vinčanske kulture ogleda se u nivou saradnje, suživota i zajedništva koji su Vinčanci uspostavili, a koji svet nikada do tada nije video. Oko 5300. godine p.n.e. pojavljuju se naselja ogromne površine, pravi proto gradovi sa više stotina kuća, ulica, trgova. Ta promena označava dolazak nove blistave faze u razvitku ljudskih društava, vinčanske kulture – priča dr Miroslav Kočić.

– Ispričaće nam i šta su novo naučnici otkrili a šta ih još zbunjuje: kako su živeli, jeli, spavali, čega su se plašili drevni Vinčanci, koji slove za preteču prve civilizacije u Evropi. Zato je prozvasmo Mama Vinča, jer ovo naše parče zemlje iznedrilo je prve urbane ljude Evrope, moliću lepo – najavljuje Smiljana Popov.

Jer Beograd je pre 7.000 godina imao prvi grad u Evropi, sa dve i po hiljade stanovnika na jednom mestu. Ali, ono što je fascinantno jeste da se u Srbiji trenutno na više lokacija iskopavaju mnogo veće metropole od Vinče.

Razgovor može da se gleda na YouTube kanalu ili Facebook stranici Centra za kulturu Grocka.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.