Naslovna » Izlasci » Pozorište » Monodrama „Zlostavljanje“ povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću
Monodrama "Zlostavljanje": Milica Janković
Monodrama "Zlostavljanje": Milica Janković

Monodrama „Zlostavljanje“ povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću

Povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade našem književniku Ivi Andriću za roman „Na Drini ćuprija“ biće izvedena monodrama „Zlostavljanje“.

Po Andrićevoj pripovetki, u dramskom tumačenju Milice Janković, predstavu koja je premijerno izvedena letos u pozorištu Teatrijum, a imala je svoje gostovanje i u Zagrebu, publika će moći da pogleda na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum, u petak, 17. decembra 2021. od 20.00.

Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo? Gde to vodi i kakve su posledice? Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora pored toga što je žrtva da preuzme na sebe i izgled krivca?

„Jedan čovek, pogotovu jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva.“

Predstava „Zlostavljanje“ je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke. Radnja pripovetke se dešava u periodu između dva svetska rata. Glavni lik u priči, Anica se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom ali i sa normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža, Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice.

Ovo je predstava koja na jedan minimalistički, sveden pristup u skladu sa samom pričom dočarava Andrićevu perspektivu psihičkog zlostavljanja, ali i položaja žene toga vremena. Ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u braku, tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na, kako Andrić kaže, ličnu sreću.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.