Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Bečke festivalske nedelje 2022.
Bečke festivalske nedelje 2022: Rekvijem (foto: © Pascal Victor)
Bečke festivalske nedelje 2022: Rekvijem (foto: © Pascal Victor)

Bečke festivalske nedelje 2022.

Bečke festivalske nedelje će se održati od 13. maja do 18. juna 2022, ali će kao prolog festivala biti igrana predstava „Rekvijem“ Romea Kastelučija.

Italijanski reditelj radio je na „Rekvijemu“, poslednjem nedovršenom komadu Volfganga Amadeusa Mocarta, koga kritičari smatraju remek-delom. U saradnji sa francuskim dirigentom Paskalom Pišonom i njegovim ansamblom Pigmalion, koji čine orkestar i hor, uspelo je stvaranje sveobuhvatne opijenosti postojanjem i odlaskom.

Ova estetski raskošna, scenska verzija čuvenog rekvijema predstavlja hor kao protagonistu. Umesto posvećenosti jednom čoveku predstava lista „atlas umiranja“ prikazujući izumiranje hronološki od dinosaurusa i neandertalaca do danas. Tome se suprotstavlja živahnost pevača i igrača.

Za Kastelučija hrišćanska nada u spasenje u zagrobnom životu postaje neophodni novi početak za sledeću generaciju. Predstave će biti održane od 1. do 5. aprila 2022. godine u Muzejskoj četvrti u Beču, a karte se već nalaze u prodaji.

Bečke festivalske nedelje su interdisciplinarni umetnički festival koji je osnovan 50-ih godina 20. veka radi ponovnog umrežavanja sa svetom nakon izolacije Beča i Austrije posle Drugog svetskog rata.

One povezuju pozorište, performans, ples, muziku, likovnu umetnost, instalacije, diskurs, radionice i umetničke izraze koji još nisu kategorizovani. Zadatak festivala je stvaranje okvira za nove saveze umesto ograničavanja umetnosti. (EuroComm)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.