Naslovna » Izlasci » Akcije » Beograd: Bogojavljenje – plivanje za Časni krst 2022.
Bogojavljenje
Bogojavljenje

Beograd: Bogojavljenje – plivanje za Časni krst 2022.

Na nekoliko lokacija u Beogradu tradicionalno će biti organizovano plivanje za Časni krst u utorak i sredu, 18. i 19. januara 2022. na Krstovdan i Bogojavljenje.

Na Bogojavljenje se održava plivanje za Časni krst u dužini od 33 metra (33 Hristove godine). Prethodnih godina plivalo se u Zemunu, na Dorćolu, Adi Ciganliji, Očagi, Zabrežju, kod Dunavskog keja u Grockoj, a deca su plivala u bazenu na Tašmajdanu.

Ove godine moguća su i otkazivanja plivanja zbog loše epidemiološke situacije.

Deca plivaju na Tašu

Plivanje za Časni krst za decu biće organizovano na Krstovdan, 18. januara od 11.00, na bazenu Tašmajdan.

Deca iz škola sa beogradskih opština plivaće uz blagoslov patrijarha Porfirija, a organizatori manifestaciju su Odbor za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, Sportski savez Beograda i vaterpolo klubovi Taš i Palilula.

Deca će biti podeljena u nekoliko grupa: mlađi i stariji školski uzrast, devojčice i dečaci.

Viteško plivanje na Krstovdan

Plivanje za časni krst će se održati na Krstovdan, u utorak, 18. januara 2022. od 11.30, ispred restorana „Bela Vista“ (Donji grad Beogradske tvrđave), u organizaciji Kraljevskog reda vitezova, sa podrškom Skupštine Grada, GO Stari Grad, JP „Beogradska tvrđava“, MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a, pod pokroviteljstvom NjKV kneginje Linde Karađorđević.

Prijavljivanje zainteresovanih plivača je na mejl: kabinet@kraljevskiredvitezova.org.

Uslovi za plivače su: da su postili Božićni post i da pristupe pravoslavnim duhom mere i ljubavi, a ne takmičarski.

Članovi Kraljevskog reda vitezova su obnovili tradiciju plivanja za Bogojavljenski krst 1999. godine u Beogradskom jezeru.

Plivanje za Časni krst u Zemunu

Gradska opština Zemun, Hram svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda organizuju na Bogojavljenje, 19. januara, dvadeset peto po redu plivanje za Časni krst.

Prijava plivača sa besplatnim lekarskim pregledom je 17. i 18. januara od 16.00 do 20.00 u KZM (Kosovska 9), uz kovid sertifikat. Organizator je predvideo da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 godina.

Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9.00 liturgijom u Hramu svetog oca Nikolaja, Njegoševa 45, nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne počinje Bogojavljenska trka.

Svetkovanje Bogojavljenja biće održano uz poštovanje mera zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa korona, usled čega organizator zadržava pravo izmene programa.

Odloženo Bogojavljensko plivanje na Adi Ciganliji

Ove godine, na Čukarici, veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje biće obeležen svetom liturgijom, koja će biti služena u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, od 8.30, kao i osvećenjem bogojavljenske vode u porti Hrama.

Odlukom organizacionog odbora manifestacije (GO Čukarica, Hram Svetog Đorđa i JP „Ada Ciganlija“) tradicionalno plivanje za Časni krst na Savskom jezeru, s obzirom na trenutne epidemiološke uslove, ove godine neće biti održano.

Organizatori su odluku o otkazivanju manifestacije doneli u cilju zaštite zdravlja učesnika manifestacije i prijavljenih plivača.

Plivanje u Obrenovcu

Pored plivanja za Časni krst, kod Kajak kanu kluba Zabrežje biće upriličen kulturno-umetnički program.

Od crkve će krenuti litija u 11.30, a pre skakanja u podne, voda će biti osveštana.

Svi zainteresovani za učešće u ovoj manifestaciji mogu da podnesu prijave u prostorijama Sportskog saveza kod Dragoljuba Tasića, a moraće da prođu kroz obavezne lekarske preglede.

Bogojavljensko plivanje u Surčinu

Do Časnog krsta na Bečmenskom jezeru 19. januara doplivaće 70 Surčinaca. GO Surčin i TO Surčin deseti put organizuju ovu manifestaciju.

Okupljanje plivača biće organizovano na liturgiji u Hramu Svetog Save u Bečmenu od 9.30. Oko 11.00 svi plivači i posetioci, predvođeni konjanicima, svečanom litijom proći će kroz centar sela do jezera. U 12.00, posle molitve, plivači će zaplivati ka Časnom krstu.

Plivanje za Časni krst na jezeru Očaga

U organizaciji Crkvene opštine Lazarevac na jezeru Očaga u sredu, 19. januara od 11.00, održaće se Bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Plivaće se 33 metra. Pobedniku će pripasti Časni krst u trajno vlasništvo, a svim učesnicima biće uručeni prigodni pokloni.

Svoje učešće zainteresovani plivači mogu da prijave najkasnije do nedelje, 16. januara do 15.00, u Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija (prodavnica sveća).

Za sve učesnike obavezni su lekarski pregledi koji će se obaviti u Domu zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ u Lazarevcu.

Sve informacije mogu se dobiti i na broj telefona 065/2216-883.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.