Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Praznične akcije
Beogradska filharmonija: Novogodišnji izazov
Beogradska filharmonija: Novogodišnji izazov

Beogradska filharmonija: Praznične akcije

Posle dva novogodišnja koncerta kojima je obeležila kraj godine, Beogradska filharmonija je pripremila niz prazničnih aktivnosti za prve dane 2022. godine.

Najpre je publika pozvana na učešće u filharmonijskom novogodišnjem izazovu, a najmlađe očekuje božićni poklon i YouTube premijera programa „Fantastična filharmonija“.

Novogodišnji izazov je zabava koju je Beogradska filharmonija uvela prošle godine, tako što je za vreme praznične pauze, publiku pozvala da u kućnoj atmosferi „diriguje“ orkestrom.

Na početku 2022. godine predlaže novu kreativnu aktivnost zajedno sa perkusionistom Aleksandrom Radulovićem. Ova filharmonijska zvezda i dokazani šoumen, od kućnih predmeta je napravio muzičke instrumente i zajedno sa svojom porodicom odsvirao kompoziciju „Šećerna vila“ iz baleta „Krcko Oraščić“ Čajkovskog.

Urnebesni video u kome objašnjava na koji način može da se svira na teglama, objavljen je na društvenim mrežama Filharmonije, u kome se publika poziva da od kućnih predmeta napravi muzičke instrumente i iskoristi ih za maštovito sviranje bilo kojih melodija.

Pozivaju se porodice, društva, ekipe da se okupe i veselo muziciraju na svemu što postoji u kući i da video materijale pošalju na adresu izazov@bgf.co.rs do 10. januara! Najkreativniji, najsmešniji, najblesaviji radovi biće nagrađeni brojnim iznenađenjima koje im sprema Beogradska filharmonija.

A najmlađe očekuje božićni poklon, 8. januara u 17.00 na filharmonijskom YouTube kanalu.

U ovom terminu na drugi dan Božića, biće održana onlajn premijera „Fantastične filharmonije“ koju je orkestar izveo prošle jeseni na koncertima za decu. Sa željom da što više mališana uživa u najlepšoj muzičkoj literaturi inspirisanoj bajkama, Filharmonija je priredila digitalnu verziju ovog programa uz pomoć reditelja Nikole Zavišića.

Kroz muzičke bajke publiku vode osmogodišnja glumica Anđelija Stajkić i filharmoničarka Slavica Perić, a klinci će moći da čuju mnoge kompozicije koje već znaju kao što su „Krcko Oraščić“, „Čarobna frula“, „Bumbarov let“ i mnoge druge. (danubeogradu.rs)